Алжирският началник-щаб Саид Шинкрия посети Париж

генералът се срещна с френския президент Еманюел Макрон

Алжирският началник-щаб Саид Шинкрия посети Париж | StandartNews.com

Началникът на щаба на Алжирската национална армия (АНА) направи официално посещение в Париж на 23 януари 2023 г., съобщават Асошиейтед прес и Анадолската агенция.

По този повод Саид Шинкрия се срещна с френския президент Еманюел Макрон и Себастиен Лекорню, министър на френските въоръжени сили.

Според наблюдатели основната цел на посещението във Франция на Саид Шинкрия е да засили военното сътрудничество с Париж. Стремежът е да се сключат договори за доставка на оръжия за алжирската армия след грандиозното увеличение на бюджета за отбрана на алжирската държава, достигнал 18 млрд. долара.

Въпреки това анализаторите отбелязват, че на фона на присъствието на въоръжени групировки в региона, продажбата на оръжия на Алжир би била много рискова операция, поради съмнения, висящи около крайната дестинация на тези оръжия. Много вероятно е да се облагодетелстват въоръжени групи в региона като фронта Полисарио или ислямски джихадистки групи.

Освен това разполагането на алжирската армия в района на Сахел е била в дневния ред на разговорите между френски и алжирски официални лица и това в ситуация, в която в Африка царят масови антифренски настроения.

В този случай Алжир вероятно ще играе ролята на емисар на Франция в Сахел, в опит да спре нарастващото недоволство към Париж в района на Сахело-Сахара.

Посещението на Саид Шинкрия в Париж повдига противоречиви въпроси за ролята на Франция, която хем е жертва на руския пробив в Африка и в същото време подкрепя един от основните поддръжници на Москва в Африка, а именно Алжир, казват коментатори.

Според някои анализатори чрез военно споразумение с Париж Алжир се опитва да избегне изолацията от Запада заради военните му отношения с Русия.

Това посещение обаче се възприема като жест, оказан от Франция лично на генерал Шинкрия, иначе обвинен от алжирската опозиция в чужбина, че е извършил престъпления, свързани с човешките права и че е замесен в трафик на наркотици и оръжие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай