Алексей Навалний се кандидатира за кмет на Москва

Алексей Навалний се кандидатира за кмет на Москва | StandartNews.com

Москва. Руският опозиционен лидер Алексей Навалний официално се кандидатира за кметския пост в Москва, предаде БНР. Това стана възможно след като преди година бяха възстановени преките избори за столичен градоначалник.

Кандидатурата на Алексей Навалний, който стана известен със своята непримирима борба срещу корупцията във властта, беше издигната от Партията на народната свобода ПАРНАС.

На този етап шансовете му за победа се преценяват като минимални, тъй като времето за предизборна кампания до гласуването на 8 септември е твърде малко и това облагодетелства досегашния кмет Сергей Собянин, който е един от най-близките сподвижници на президента Владимир Путин. Смята се обаче, че Навалний може да има реални шансове да оглави Москва, ако зад него застанат и други опозиционни сили при един евентуален втори тур.

Допълнителен плюс за кампанията на Алексей Навалний е участието в нея на водещия руски икономист Сергей Гуриев, който изяви готовност да помогне в подготовката на предизборната му програма.

Според политолози, участието на Навалний в изборите ще бъде важен тест за популярността на опозицията в Москва на фона на намаляващия напоследък брой участници в масовите улични протести срещу управлението на Владимир Путин, които започнаха преди година и половина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай