Акции по целия свят подкрепят арестуваните от Грийнпийс

Акции по целия свят подкрепят арестуваните от Грийнпийс | StandartNews.com

София. Над 10 000 души в различни държави по света се включиха в акции на солидарност с арестуваните активисти на "Грийнпийс", съобщиха от природозащитната организация "За Земята". Протестите са по повод 30-ия ден откакто 30-те природозащитници са в руски затвори. Те бяха арестувани и обвинени за пиратство, след като на няколко пъти представители на организацията окупираха руски нефтени платформи с цел да защитят Арктическия океан от разрушителните последствия на нефтодобива. 

В България акции за солидарност се проведоха в София и Кърджали. В София музикална джем-сесия събра над 30 души за повече от 3 часа „free music for freedom".

Протестите по света включват:
Протест в Тибет, в подножието на Еверест с активисти от "Грийнпийс"- Източна Азия;
В град Мексико протестиращите ще изградят затворническа клетка около паметника на Махатма Ганди;
В Холандия бе изградена огромна клетка в центъра на Грьонинген, родното място на един от задържаните;
В Бангкок активисти написаха с цветя "Free the Arctic 30" пред Храма на Изумрудения Буда, един от най-известните храмове в Тайланд;
В Германия има 30-часово бдение от над 100 души, в допълнение към бдението за солидарност, което продължава пред руското посолство в Берлин от 19 септември насам;
24-часово бдение има и на главния площад в Неапол, Италия – роден град на един от „арктическите 30".

„Днес е 30-ият ден откакто нашия кораб бе завзет и нашите 30 приятели и колеги – арестувани. Те са обвинени в пиратство – абсурдно обвинение, което може да доведе до 15 години затвор", коментира Куми Найду, изпълнителният директор на „Грийнпийс Интернешънъл". „Те се изправиха за всички нас – защитавайки крехката околна среда и климата, и сега ние трябва да застанем зад тях. Задържането им е атака срещу всеки един човек, който някога е искал да се бори за по-добро бъдеще за себе си и децата си. Сега тези 30 души са затворници на съвестта и ние всички сме отговорни за съдбата им", каза Найду. 

„Грийнпийс не мисли, че е отвъд закона, но тези 30 смели мъже и жени не са пирати и обвиненията им са ясен опит да се възпре мирният протест. Тук сме днес да покажем солидарността си и да защитим правото на мирен протест. Настояваме те да бъдат незабавно освободени", е позицията на природозащитниците.

Миналия месец 28 активисти на „Грийнпийс", видео-оператор и фотограф бяха обвинени в пиратство от руския съд, след техен протест срещу добива на нефт в Арктика на нефтена платформа на „Газпром" в Печорско море. Ако бъдат осъдени могат да получат присъда от 15 години затвор. Мурманският районен съд се разпореди 30-те да бъдат задържани до 24 ноември, докато трае разследването на руските власти. Адвокати обжалват задържането.

Широк спектър от политици и граждани отправиха своята подкрепа за 30-те защитници на Арктика. Дилма Русев, президентът на Бразилия, говори миналата седмица за освобождаването им; Ангела Меркел, канцлерът на Германия говори директно с президента Путин. Вчера 11 нобелови лауреати отправиха писмо към Путин. Следващата седмица парламентът на Великобритания ще дебатира задържането на активистите и ще вземе решения по какъв начин ще се намеси.

Знаменити личности, също подкрепили каузата са: Дийпак Чопра, Гаел Гарсия Бернал, актьорите Джъд Лоу, Юън Макгрегър, Едуард Нортън, Джаред Лето, Наталия Орейро, Даниел Крейг, Джим Картър, Люси Лаулес, музикантите Том Йорк, Алехандро Санц, Деймън Албарн, дизайнерката Вивиан Уестууд, комиците Саймън Пег и Ръсел Брандт и много други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай