Ад в небето над Синай (ОБЗОР)

Ад в небето над Синай (ОБЗОР) | StandartNews.com

Еърбъс А321 с 224 души на борда се разби в Синай, ИД твърди, че го е свалила

Фатална ваканция за руснаци в Египет

Президентът Владимир Путин праща свой екип следователи

Пътнически самолет на руската авиокомпания "Когалимавия" с 217 пътници, сред които 17 деца и 7 души екипаж, се разби на Синайския полуостров в Египет. Причините се изясняват. Местен клон на "Ислямска държава" твърди, че го е свалила. Москва нарече това "измишльотини".

Фатална се оказа ваканцията за стотици руски туристи в Египет. Пътнически самолет Еърбъс А321 на сибирската авиокомпания "Когалимавия" с 217 пътници, сред които 17 деца и 7 души екипаж, се разби на Синайския полуостров в Египет. По последна информация на египетското правителство пътниците на самолета са били 214 руснаци и трима украинци. В официалния "Туитър" на МВнР на Беларус пък се съобщава, че сред пътниците има и беларуски гражданин.
Инцидентът станал малко след излитането на машината от популярния курорт Шарм ел Шейх в 5,58 ч българско време днес сутринта. 23 минути след началото на полет KGL9268 към Санкт Петербург диспечерите изгубили връзка със самолета. От администрацията в Синай обявиха, че самолетът е паднал в централната част на областта, в планински район между градовете Ел Кантал и Ел Лаксима, край град Ел Хасна. Няма оцелели, заявиха представители на египетските власти. Това бе потвърдено и от руското посолство в Кайро. По-рано се появи информация, че спасителите чули гласове на пътници под отломките на самолета. До днес вечерта бяха открити над 150 тела в радиус 5 км от падането. Спасители съобщиха, че много от тях, включително на децата, били на седалките, завързани с предпазните колани. Част от телата са силно обгорени. Съобщено беше, че спасителните екипи са намерили двете черни кутии на самолета, но по-късно тази информация бе опровергана. Издирването продължава, но е затруднено от факта, че при падането самолетът се разцепил на две и се откриват множество фрагменти от тела. Местни жители твърдят, че са видели самолетът да гори във въздуха.

Според първоначалния оглед на мястото на инцидента причина за катастрофата е техническа неизправност. Няколко часа след падането на самолета египетският клон на джихадистката групировка "Ислямска държава", който действа на полуострова, заяви, че го е свалил, съобщиха Франс Прес и Би Би Си. "Войниците на Халифата успяха да свалят руски самолет в Синайската провинция", пише в "Туитър" екстремистката група. Тя твърди, че това е в отговор на руската намеса в Сирия. Министерството на транспорта на Русия опроверга това. "В различни медии се появява информация, че руският пътнически самолет е свален със зенитна ракета, изстреляна от терористи. Тази информация не може да се смята за достоверна", каза министърът на транспорта Максим Соколов. Той подчерта, че Русия работи "в тесен контакт с египетските колеги и авиационните власти на страната. И към момента те нямат никаква информация, която да потвърждава подобни измишльотини". Специалисти твърдят, че египетският клон на ИД разполага с такива ракети, но обсегът им е доста по-малък от 10 210 м, на каквато височина е летял самолетът, преди да започне да пада.

Руският президент Владимир Путин обяви 1 ноември за ден на национален траур. Той нареди на своя собствен екип от експерти да замине за мястото на катастрофата, за да разследва причините за трагедията. Президентът изпрати и 5 самолета в Египет със спасители и следователи.

Оказват помощ на роднините

Роднините на загиналите в самолетната катастрофа получават всичката необходима помощ, включително от психолози на летище "Пулково" в Санкт Петербург. Това съобщи Алексей Аникин от министерството на извънредните ситуации на Русия. "За тях е създаден спешен център на летището. Приемаме ги в "Краун Плаза Хотел", обясни той пред репортери.
Роднини и приятели на загиналите започнаха да се стичат на "Пулково" няколко часа след трагичната вест. "Чакам родителите си. Обадиха ми се по телефона, когато вече бяха на самолета. След това чух какво е станало. Ще се надявам докрай, че са живи, но може би никога повече няма да ги видя", сподели пред Франс прес 25-годишната Ела Смирнова от Санкт Петербург. Авиокомпания "Когалимавия" обяви, че ще изплати компенсация, чиято сума засега не е известна, на роднините на загиналите. Тя също така е готова да им осигури безплатен полет до Египет.

Светът скърби за жертвите

Световни лидери изпратиха съболезнователни телеграми до руския президент Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев по повод трагедията в Египет. "Позволете ми от свое име и от името на цялото българско правителство да изкажа съболезнования на близките и роднините на загиналите в самолета на руската авиокомпания "Когалимавия". Поднасям към вас и към целия руски народ искреното си уважение и подкрепа в този тежък момент", пише в телеграмата българският премиер Бойко Борисов и изразява надежда, че причините за трагичния инцидент ще бъдат разследвани и напълно изяснени. Той изпрати съболезнователна телеграма и до румънския си колега Виктор Понта по повод инцидента в нощния клуб в Букурещ, при който загинаха най-малко 27 души. "Потресен съм от трагедията при пожара в нощен клуб в Букурещ, при който пострадаха толкова много млади хора, като десетки от тях загубиха живота си". Приемете пълната съпричастност на българското правителство в усилията ви да изясните причините за трагедията и да окажете помощ на пострадалите. Позволявам си чрез вас да изкажа съболезнования на семействата на жертвите и да се присъединя към тяхната скръб в този тежък момент", пише Борисов.

"Никога не можем да бъдем подготвени за подобни трагични инциденти, при които живота си губят невинни граждани. В този трагичен за приятелския руски народ момент изразявам искрени съболезнования за жертвите на катастрофата и съм уверен, че най-скоро причините за тази тежка трагедия ще бъдат изяснени", пише в телеграмата към Путин българският президент Росен Плевнелиев, който изказа и съболезнования на румънския си колега Клаус Йоханис по повод трагедията в Букурещ.

Съболезнователни телеграми към Путин и Медведев изпратиха също така германският канцлер Ангела Меркел, държавният секретар на САЩ Джон Кери, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, президентът на Полша Анджей Дуда, на Египет Абдел Фатах ас Сиси и много други.

Пилотът поискал извънредно кацане

Пилотът на руския самолет е поискал разрешение за аварийно кацане заради техническа неизправност, съобщи агенция Интерфакс, като се позовава на египетските авиационни власти. Според говорителя на местния комитет за разследване на авиационните инциденти Айман Мугадем пилотът предупредил диспечерите, че е възникнал "технически проблем" и затова трябва да се приземи възможно най-скоро на летището в Ел Ариш. Екипажът обаче не успял да направи това и самолетът паднал на 50 км от там.

Според говорителя на холдинга TH&C, в чийто състав влиза и авиокомпания "Когалимавия", командирът на самолета Валерий Немов е бил много опитен, с над 12 000 летателни часа и се изключва човешка грешка.

Преди да изчезне от радарите, самолетът се е снижавал със скорост от около 6000 фута (към 1800 метра) в минута, съобщава сайтът Flightradar24, който следи за авиополетите в реално време. "Набираше височина напълно нормално, когато на 23-ата минута от полета, на височина от около 30 000 фута, изведнъж започна да губи скорост от 748 до 172 км/ч. След това продължи да пада много бързо и след около 20 секунди изгубихме сигнала му", обясни Микаил Робъртсън от Flightradar24 пред Би Би Си.

Започва разследване на компанията

Катастрофиралият самолет е най-старият в парка на "Когалимавия"

Руската авиокомпания "Когалимавия" ще бъде обстойно разследвана след катастрофата в Синай, съобщиха местните медии. Официалната проверка за причините за трагедията ще бъде извършена от Междуправителствения авиационен комитет, Росавиация, Агенцията за транспортен надзор и други органи, предаде ТАСС. Офисите й вече били претърсени и е иззета множество документация.

Разбилият се самолет "Еърбъс А321" е бил най-старият в парка на "Когалимавия". Той е на 18 г. взет е под наем от ирландска компания и е използван от няколко компании в Близкия изток.

Сибирската компания "Когалимавия", която през 2012 г. смени търговската си марка на "Метроджет", е създадена през 1993 г. под името "Колавиа". Тя е на 19-о място в Русия по превозвани пътници. Работи с два еърбъса А320 и седем А321. Разбилата се днес на Синайския полуостров машина е извършила първия си полет през 1997 г. за ливанската компания МЕА, след това е била използвана от турската "Онур ейр" и от Саудитските авиолинии, а от 2012 е на разположение на руската компания за чартърни полети. До момента има три инцидента с нейни машини. Първият е на 24 януари 2010 г. на летището в Мешхед. Тогава е направено грубо кацане на Ту-154. При кацането няма жертви, но 40 души са ранени. Вторият инцидент е от 27 април 2010 г. на летище "Домодедово" в Москва. Там е имало извънредна ситуация с кацане на еърбъс A320 на компанията при полет от Москва до Хургада. На 1 януари 2011 г. Ту-154B-2, изпълняващ полет Сургут - Москва, се подпали при излитането си и един от резервоарите му за гориво експлодира.

Самолетът бил изправен

Инженерите, извършили проверка преди полета на самолета на "Когалимавия" в Шарм ел Шейх, не са открили технически неизправности. Директорът на държавната компания, отговаряща за нормалното функциониране на летищата в Египет, Адел Махгуб, пояснява, че самолетът е преминал всички проверки. Междувременно редица западни медии съобщават, че в последните седмици екипажът се оплаквал от проблеми в работата на двигателите.

Младеж спасил момиче от ужаса

Рускинята Юлия Казанцева, която трябвало да се върне от Египет с фаталния полет на разбилия се самолет на "Когалимавия", е оцеляла по чудо. Пред LifeNews тя споделя защо е променила датата на полета и какво чувства сега. Юлия разказва, че "мъжка рационалност" я подтикнала да промени датата. Нейният спътник в Шарм ел Шейх решил, че ще им трябва повече време за адаптация след ваканцията, преди да се върнат на работа, и затова двамата преценили да се приберат в Санкт Петербург по-рано. Юлия добавя, че в обозримо бъдеще няма да се качи на борда на самолет. "Ще използвам само сухопътен транспорт", зарича се тя.

Черна хроника

Най-големите самолетни катастрофи за последните 5 г.

2015

* 30 юни. Индонезийски военен транспортен самолет "Херкулес" С-130 се разби в селището Медан. Загинаха всичките 122 души на борда.

* 24 март. Еърбъс А320 на "Джърмануингс" се разби във Френските Алпи по време на полет от Барселона за Дюселдорф. Загинаха всички 148 души на борда.

2014

*28 декември. Полет на "ЕйърЕйша" от Сурабая в Индонезия за Сингапур изчезна над морето. На борда се намираха общо 162 пътници и екипаж.

* 24 юли. Полетът на "Ер Алжери" AH5017 изчезна в небето на Мали. Смята се, че всички на борда на "Макдонълд Дъглас" 116 пътници и екипаж, 51 от които французи, са мъртви.

*23 юли: 48 души загинаха в катастрофа с тайландски самолет ATR-72. Същия ден при опит за извънредно кацане на самолет на "Трансейша Ейъруейс" GE222 с 54 души на борда се разби при повторен опит за извънредно кацане на летището на остров Пенгу.

*17 юли. Полет на "Малейша Ейърлайнс" MH17 се разби в Източна Украйна. Всички 298 пътници загинаха. За свалянето на машината с ракета земя-въздух бяха заподозрени проруските бунтовници, които отрекоха обвиненията.

* 8 март. Изчезването на самолет на Малайзийските авиолинии по време на полет MH370 от Куала Лумпур за Пекин бе последвано от най-голямото издирване в историята на авиацията. Машината още не е открита.

* 11 февруари. Военен транспортен самолет "Херкулес" С-130 със 78 души на борда катастрофира в планински район на Североизточен Алжир. Само един от пътниците на борда оцеля.

2013

*17 ноември. Боинг 737 на "Татарстан ейърлайнс" се разбили при кацане в Казан, 50 жертви.

* 16 октомври. 49 души, включително чужденци от около 10 страни, както и граждани на Лаос, загинаха в полет на "Лао Ейърлайнс".

2012

* 3 юни. Пътнически самолет на "Дана ейр" със 150 пътници катастрофира в гъсто населен район на Лагос.

* 20 април. Боинг 737 на компанията "Бхоя ейър" се разби при кацане в пакистанската столица Исламабад. 121 пътници и 6 екипаж загинаха.

2011

* 26 юли. 78 души загинаха, когато военен транспортен самолет "Херкулес" С-130 се удари в планина в Мароко.

* 8 юли. Самолет на "Хева Бора айъруейс" се разби в земята в Демократична република Конго.
Загинаха 74 от намиращите се на борда 118 души.

* 9 януари. Боинг 727 на "Иран Ейр"
се разпадна на части близо до град Орумийех. Загинаха 100 души на борда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай