9 българи на горящ ферибот до Корфу (ОБЗОР)

Кораб с 478 пасажери и 222 товарни и леки коли се запали на път от Патра за Анкона

9 българи на горящ ферибот до Корфу (ОБЗОР) | StandartNews.com

Италиански медии потвърдиха за един загинал и двама ранени в бедствието

Деветима са българите, които са в списъка на пътниците на горящия ферибот "Норман Атлантик" край о-в Корфу, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Списъкът с имената е получен от гръцкото външно министерство. Засега не се знае нито дали всички от тях са се качили на ферибота, нито дали са евакуирани. Посолствата ни в Атина и Рим, както и генералното ни консулство в Солун са в постоянна връзка с компетентните власти, които участват в спасителната операция.

Имената на българите, купили си билет за италианския ферибот, са: С. Аргирова, А. Асенов, В. Доспатлиев, Красимир Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитски, Р. Тодорова, Сл. Божилова, П. Ненова. До този момент няма информация колко от тях действително са били на борда на ферибота, колко от тях са спасени от гръцките власти и от италианската брегова охрана, посочиха от Външно.

По-рано вчера гръцкият в. "Вима" съобщи, че на борда на "Норман Атлантик" (422-ма пътници и 56 души екипаж) е имало седмина българи. Другите са румънец, 2 руснаци, 6 австрийци, 2 унгарци, 10 швейцарци, хърватин, 8 грузинци, 5 сирийци, швед, канадец, 2 украинци, египтянин, 18 германци, 54 турци, 2 афганистанци, 22 албанци, малтиец, 3 македонци, 2 британци, 22 италианци, 3 холандци, 3 белгийци, 9 французи, 2 иракчани и 234 гърци", съобщава вестник "Вима". Екипажът се състои от 22 италианци и 34 гърци.

Според италианския "Аднкронос", който се позовава на източник, близък до капитана на единия от спасителните кораби, има един загинал и двама ранени. Трупът на един от хората, прибрани от ферибота, се превозва към италианския бряг на борда на кораб на бреговата охрана. На същия съд се намира един ранен пътник и военен, на който му прилошало внезапно по време на спасителната операция.

Горящият в Йонийско море ферибот е неуправляем и се носи към албанския бряг. Евакуирани са над 200 души Разпространяването на огъня е овладяно, съобщи гръцката "Скай". Според тв канала хеликоптери "Супер Пума" са свалили двама пътници, оказали се блокирани от пламъците на път към спасителните лодки. Големият десантен кораб-амфибия на ВМС на Италия "Сан Джорджо" отплава от пристанище Бриндизи към бедстващия ферибот. Командването на операцията за спасяване на пътниците и екипажа е предадено на италианската страна, съобщи официалният представител на гръцката брегова охрана Никос Лангадианос. Вятърът на мястото на корабокрушението малко е утихнал, но метеоролозите прогнозират влошаване на метеорологическата обстановка в района.

Според информация на италианската телевизия Rai всички пристанища в Източна Италия, включително Бари, Бриндизи и Санта Мария ди Леука, са в готовност, за да приемат спасените от ферибота.

"Норман Атлантик", който плава под италиански флаг под наем от гръцката компания Анек (Anek), пътувал от източното пристанище Патрас за италианския град Анкона. Пожарът, който избухна вчера сутринта, тръгнал от палубата с автомобили, където е имало 125 камиона, 3 автобуса и 84 леки коли. Според местните медии огънят е обхванал цялата кърма на кораба. Има информации, че огънят е унищожил част от спасителните лодки.

Столичен строител на борда

Красимир Естов пътувал с приятел за празниците

Известен столичен търговец и строител е сред бедстващите на ферибота, стана ясно вчера. Това е 59-годишният Красимир Естов, който притежава няколко фирми. Занимава се най-вече със строителство. "Да, трябва в момента да е в района на остров Корфу", обясни служител на Естов снощи, който не знаеше за инцидента с ферибота. "Навремето имаше баничарница, но това вече е минало. Сега се занимава със строителство, но всичко е в застой. Трябва да е в Гърция с негов приятел", обясни служителят на Естов.

Красимир Естов притежава фирма "Каеста" ЕООД. Според справка в Търговския регистър тя се занимава с покупка, продажба и отдаване под наем на недвижими имоти. Според документите ЕТ "КАЕСТА - КРАСИМИР ЕСТОВ" се занимава с производство и продажба на топли и студени закуски, кафе, чай, какао, безалкохолни напитки, бира, ядки, шоколадови и сладкарски изделия, млечни и газирани напитки, сокове, сладолед, аперативи и кулинарни изделия. Предмет на дейност на фирмата е и търговия - внос и износ на селскостопанска продукция, хотелиерска дейност, таксиметрови превози на товари и хора, автоуслуги, включително тенекеджийски, бояджийски, миене и гресиране на български и чуждестранни леки автомобили, както и рекламна дейност.

Оцелял: Обувките ни започнаха да се топят

На долната палуба, където се намират спасителните лодки, обувките ни започнаха да се топят от горещината. Това заяви един от спасените пътници пред гръцкия тв канал "Мега", цитиран от Би Би Си.

Съпругата на един от готвачите на ферибота пък разкри пред журналисти, че съпругът й се обадил и казал: "Не мога да дишам, всички ще изгорим като плъхове. Господ да ни е на помощ".

"Корабът още гори", разказва Георге Стялиарас пред гръцка телевизия по телефона, добавяйки, че димът затруднява дишането. "Не знаем още колко ще издържим", допълва той.

Хеликоптер изтегли бременна от пламъците

Горящият ферибот "Норман Атлантик" е неуправляем и се носи към албанския бряг. Засега няма опасност от потъване, но спасителната операция може да отнеме часове заради бурния вятър и високите вълни. В наличните спасителни лодки са били качени първо майките с деца. В спасителната операция са се включили и два хеликоптера, които са откарали по въздуха две групи хора - първият 17, а вторият 9 души. С хеликоптер са спасени и три малки дечица заедно с техните майки. Но най-стресовият момент от спасителната операция е бил извеждането от ферибота на жена в напреднала бременност заедно с по-голямато й дете по въздуха с хеликоптер. Всички са откарани в болницата в Пулия, в Гърция. Там в тежко състояние се намира и 58-годишна жена с остра хипотермия. На ферибота все още се намира пострадал пътник, на който му прилошало внезапно по време на спасителната операция. Според тв канала хеликоптерите "Супер Пума" са свалили двама пътници, оказали се блокирани от пламъците на път към спасителните лодки. Акциите по евакуиране на пътниците от огнения капан продължават интензивно по въздух и по вода.

Цяла нощ спасителна операция

Спасителната операция и евакуирането на пасажерите от горящия "Норман Атлантик" ще продължи през цялата нощ, обеща италианската министърка на отбраната Роберта Пиноти, цитирана от ЕФЕ. Над 200 души бяха прехвърлени от огнения ад до приключването на броя. От тях 40 души са на борда на товарния кораб "Аби Жанет", 49 са се качили на пътническия лайнер "Духа на Пирея" и 14 са на "Круиз Европа". Осем пасажери пък са били откарани в италианския град Лече, каза говорителят на гръцката брегова охрана Николаос Лагадинос. От своя страна гръцкият министър на Търговския флот Милитиадис Варвициотис посочи, че това е една от най-трудните спасителни операции в света заради свирепите метеорологични условия - високи вълни, вятър от 80-100 км/ч и градушка.

Папата се моли за спасение

Папа Франциск се помоли днес за спасение на пътниците на горящия в Йонийско море италиански ферибот и на малайзийския самолет, изчезнал по време на полет от Индонезия за Сингапур, предаде ТАСС. По време на неделната си проповед, която държи от прозореца на Апостолическия дворец, главата на Римокатолическата църква пожела "спасение на всички търпящи бедствие".

ЧЕРНА ХРОНИКА

Инциденти с фериботи от 2011 г. насам:

* 10 септември 2011 г. - край бреговете на Танзания между островите Унгуджа и Пемба потъва фериботът "Спайс айландърс"
(Spice Islanders). На борда му се намират над 650 души. Броят на жертвите е над 200.

* 2 февруари 2012 г. - край бреговете на Папуа-Нова Гвинея заради лоши метеорологични условия потъва фериботът "Рабаул Куин"
(Rabaul Queen). От 350 души, които се намират на борда, над 100 загиват.

* 13 март 2012 г. - в река Мегхна, на 27 км южно от Дака (Бангладеш), пътническият ферибот "Шариатпур-1" (Shariatpur-1) се сблъсква с петролен танкер и потъва. Жертви на корабокрушението стават 147 души.

* 30 април 2012 г. - в индийския щат Асам по време на буря в река Брахмапутра потъва ферибот, на борда на който се намират около 350 души. Осемдесет пътници биват спасени.

* 16 август 2013 г. - на един километър от брега в централните части на филипинските острови фериботът "St. Thomas Aquinas" с 870 пътници и членове на екипажа се сблъсква с товарен кораб. Шейсет и четирима загиват, 56 изчезват безследно.

* 11 януари 2014 г. - в Южен Судан в р. Бели Нил се преобръща и потъва ферибот, превозващ бежанци от окръг Малкал. Загиват около 300 души, включително жени и деца.

* 16 април 2014 г. - край югозападното крайбрежие на Корейския полуостров потъва южнокорейският ферибот "Севол" (Sewol). Сред пътниците има ученици, които са били на екскурзия до остров Чеджу. Жертвите на корабокрушението са 304.

* 15 май 2014 г. - при буря в река Мегхна в централната част на Бангладеш потъва фериботът "Мираж-4" (Miraj-4). От 200 души успяват да се спасят 75.

* 4 август 2014 г. - в река Падма в бангладешкия окръг Муншигандж претърпява корабокрушение пътническият ферибот "Пинак 6" (Pinak 6). На борда му се намират около 200 души, от които 100 загиват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай