Вторник,

70 000 в Брюксел на протест срещу поскъпването. Инфлацията им по-ниска от нашата

От: Стандарт, снимка АП/БТА -
1118
70 000 в Брюксел на протест срещу поскъпването. Инфлацията им по-ниска от нашата
A
A
A

Около 70 000 работници излязоха днес по улиците на Брюксел с искане за по-решителни действия от страна на управляващите за справяне с покачващата се цена на живота, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Животът в белгийската столица почти спря, след като еднодневна стачка обявиха и служителите на летището, както и голяма част от служителите на обществения транспорт.

Летището в Брюксел отмени всички заминаващи полети в понеделник, тъй като персоналът по сигурността стачкува. Местният обществен транспорт работи по разреден график. Движи се само една от четирите линии на метрото, през големи интервали. Не работи и трамвайната мрежа. Много междуградски автобуси в страната не потеглиха.

Протестиращите носеха знамена и плакати с надписи като "Повече уважение, по-високи заплати" и "Отменете акцизите". Някои настояваха правителството да действа, други искаха работодателите да повишат заплатите и да подобрят условията на труд.

Инфлацията в Белгия достигна 9 на сто този месец под натиска на повишаването на цените на енергията след руската инвазия в Украйна и продължаващите проблеми с веригите на доставки и ръста на цените на храните по света.

Премиерът Александър Де Кроо каза, че белгийските работници са по-добре защитени от колегите си в повечето други страни от Европейския съюз, тъй като заплатите са индексирани спрямо инфлацията. Той посочи пред обществената телевизия RTBF, че правителството е удължило мерките за намаляване на данъка върху продажбите на газ, електричество и гориво до края на годината.

Стачна вълна обхвана и други страни в Европа.  Близо 1000 пилоти на Скандинавските авиолинии обявиха стачна готовност заради спор за заплати, а португалският и испанският кабинен персонал на нискотарифна компания заплашиха с протест и поискаха по-добри условия за труд.

От утре във Великобритания започва най-голямата от 30 години насам стачка в железопътния транспорт.

 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com