55 се удавиха с руски кораб (ОБЗОР)

55 се удавиха с руски кораб (ОБЗОР) | StandartNews.com

Риболовният траулер потъна край Камчатка

Най-малко 55 души от екипажа на руски риболовен траулер загинаха, а 13 са в неизвестност, след като корабът потъна в ледените води край полуостров Камчатка в западната част на Тихия океан късно в сряда.

Траулерът "Далечен изток", на борда на който е имало над 132 души, претърпял корабокрушение в Охотско море. 63-ма от намиращите се на борда са били спасени. Сред жертвите обаче са капитанът и помощник-капитанът на кораба.

Издирвателно-спасителната операция се очаква да продължи и през нощта. На място бяха изпратени 26 плавателни съда, снабдени с мощно осветително оборудване, които издирват членове на екипажа в район с големина 8.5 хил. кв. км. В спасителната операция участваха 1500 човека, изпратени бяха и хеликоптери.

От министерството на извънредните ситуации заявиха, че се разглеждат около 10 версии за корабокрушението. Представителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин каза, че основната версия за инцидента е свързана с проникване на вода в машинното отделение след сблъсък с дрейфуващ лед. Странното в случая е, че плавателният съд не е подавал сигнал за помощ, а 16 минути след аварията е потънал. ТАСС цитира заместник-ръководител на региона Камчатка, който е казал, че екипажът може да е нарушил правилата за безопасност при превишаване на капацитета на съхранение на товари. "Според предварителна информация, корабокрушението е станало, докато е била изтегляна 100-тонна риболовна мрежа", казва Сергей Хабаров.

От 132-ма души на борда повече от половината били руснаци - 78 души, останалите са граждани на Мианмар (42-ма), Украйна (четирима), Латвия (трима) и Вануату (петима). Всички спасени са с хипотермия - преохлаждане, тъй като дълго време са били в студената вода, температурата на която не превишава 0 градуса по Целзий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай