50-пенсова монета в памет на Стивън Хокинг

Ликът му се очаква да се появи и върху банкнота

50-пенсова монета в памет на Стивън Хокинг | StandartNews.com

50-пенсова монета в памет на Стивън Хокинг във Великобритания

Кралският монетен двор на Великобритания пусна монета от 50 пенса с диаметър от 27,3 мм с изображение на черна дупка върху нея в памет на английския физик теоретик Стивън Хокинг, съобщава ВВС.

По думите на дизайнера на монетата Едвин Елис тя се е опитала да вгради "огромна черна дупка върху миниатюрна монета, над което би се посмял и великият учен, ако беше жив". „На него му се удаваше да направи и най-сложните предмети и явления достъпни и увлекателни за широката публика“, добавя тя.

Монетите са направени от различни сплави и струват от 10 до 785 фута стерлинги. Отбелязва се, че целият тираж вече е резервиран.

Дъщерята на учения, на която монетата бе показана преди пускането й на бял свят, нарече събитието "голяма чест", с която са удостоени и Исак Нютон и Чарлз Дарвин, редом с които е погребан физикът. Хокинг почина на 14 март 2018 года на 76 години в дома си в Кеймбридж и беше погребан в пантеона на Уестминстърското абатство.

Както съобщава ТАСС, изображението на Хокинг може да се появи и на нова банкнота с номинал 50 фунта стерлинги, с пускането на която Банката на Англия е решила да отбележи "приноса на Обединеното кралство в науката".

Физик-теоретикът влезе в списъка на претендентите за увековечаване върху паричен знак от полимери, който ще замени сегашната хартиена купюра, въведена в оборот през 1981 г.



Подробнее: https://www.newsru.com/world/12mar2019/hawking_coin.html

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай