4 нови случая на Ебола в столицата на Гвинея

4 нови случая на Ебола в столицата на Гвинея | StandartNews.com

Конакри. Четири случая на инфекция от смъртоносна вируса Ебола са били потвърдени в Конакри, обяви министърът на здравеопазването Гвинея Реми Лама, като това е първото потвърдено разпространение на болестта от селските райони до столицата на западно-африканската държава.

Министърът каза в четвъртък, че вирусът изглежда е бил предаден от старец, който е показал симптоми на хеморагична треска след посещение в Дингирайя в централната част на Гвинея, далеч от установените огнища на вируса Ебола в югоизточните части на страната.

Четирима от братята на мъжа също са започнали да показват симптоми на треската.

"Тестовете на четиримата са положителни", каза Лама пред Ройтерс. "Те са били поставени в изолационно отделение. Семейството на мъжа също е поставена под карантина", заяви министърът.

Разпространението на болестта до Конакри, град с около 2 милиона души население, отбеляза ескалация в разпространението на Ебола в Гвинея, която е една от най-бедните страни на планетата, въпреки богатите находища на боксит и желязна руда.

От сряда насам, 63 смъртни случая са били потвърдени от предполагаемите случаи на инфекции.

Ебола никога не се е разпространявала сред хората в Западна Африка преди февруари, но до момента пет смъртни случаи се разследват в Либерия, един в Сиера Леоне, а други все още се тестват, което може да доведе броят на жертвите до над 70.

Ебола е открит през 1976 г. в тогавашния Заир, сега Демократична република Конго. Учените са идентифицирали инфекцията в Гвинея като вирулентния щам Заир на вируса.

Вирусът причинява силна треска, главоболие, мускулни болки, конюнктивит и слабост , преди да се премине към по-тежки фази на повръщане, диария и кървене, което не може да бъде спряно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай