3 от 4 за Тръмп

3 от 4 за Тръмп | StandartNews.com

Милиардерът издуха Рубио и Круз на първичните избори в Невада

Ексцентричният милиардер Доналд Тръмп записа още една победа в състезанието, чийто финал е номинация за следващ президент на САЩ. Той спечели първичните избори на републиканците в щата Невада с 42% и буквално издуха съперниците си Марко Рубио и Тед Круз, които събраха съответно 24 и 22%. Тръмп вече бе подкрепен от събранията на партийните активисти в Южна Каролина и Ню Хемпшър, като записа загуба само в началото на битката - в Айова. На събранието се решава за кой от кандидатите за президент на САЩ ще дадат своя глас 30-те делегати от щата на националния партиен конгрес на 18-21 юли в Охайо. Там ще бъде определен официалният кандидат.

В социологическите проучвания Тръмп също е пръв - подкрепян е от 39% от избирателите, следван от Тед Круз (23%), Марко Рубио (19%), Джон Кейсик (9%) и Бен Карсън (5%). "Ние ще спечелим страната, а скоро ще спечели и цялата страна", заяви Тръмп от щаба на кампанията си в Лас Вегас. Той изрази оптимизъм във връзка с предстоящите етапи от първичните републикански избори и по-специално т. нар. супервторник на 1 март, когато ще се гласува в повече от 10 щата. "Очакваме великолепни резултати в Тексас, Джорджия и Арканзас", също и в Охайо, "където ще бием губернатора" Кейсик - друг претендент републиканец, заяви милиардерът. Привържениците му приветстваха тези думи с радостни викове и ръкопляскане, като скандираха "Тръмп! Тръмп! Тръмп!", отбелязва Франс Прес.

Ексцентрикът, който предизвика не един скандал с изказванията си срещу имигрантите, сред които и мексиканците, а и други латиноамерикански нации, не скри задоволството си, че в Невада е привлякъл голяма част от гласовете на испаноезичните гласоподаватели. "Спечелихме при евангелистите. Спечелихме при младите. При възрастните. При хората с диплом за висше образование. При хората без много дипломи. Обичам хората без много дипломи", коментира магнатът от търговията с недвижими имоти.

В лагера на демократите при гласуването в Невада в събота бившата първа дама и бивш държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън спечели срещу сенатора от Върмънт Бърни Сандърс "на мъка" - 52,2% срещу 47,7%. Двамата се бореха за гласовете на 43 делегати от Невада, които заедно с тези от другите щати ще трябва да определят на партийната конференция през юли във Филаделфия кой ще е кандидатът президент на Демократическата партия. Той ще трябва да получи подкрепа на 2383 от общо 4764 делегати на конференцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай