3,7 млн. долара глоба за фалшива новина за ковид

Компания твърдяла, че спортното й облекло пази от коронавирус

3,7 млн. долара глоба за фалшива новина за ковид | StandartNews.com

Австралийската компания Лорна Джейн (Lorna Jane) бе осъдена днес да плати 5 милиона австралийски долара (3,7 милиона щатски долара) заради твърденията, че спортното й облекло предпазва от Ковид-19, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Компанията, която има 134 магазина в Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Сингапур, бе дадена под съд от Австралийската комисия за защита на конкуренцията и правата на потребителите (ACCC) миналата година, след като представи серия "антивирусно активно облекло". Производителят твърдеше, че то е напръскано с веществото "Ел Джей шилд" ("LJ Shield"), което осигурява защита срещу вируси и патогени като Ковид-19, припомня БТА.

Федералният съд задължи Лора Джейн да плати 5 милиона австралийски долара като глоба за лъжливи и подвеждащи потребителите сведения по време на рекламна кампания на облеклото. Компанията е признала, че през периода от 2 до 23 юли 2020 година е дала недостоверна информация, че облеклото й може да "елиминира", "спре разпространението" и "да предпази от вируси, включително причиняващия Ковид-19", се посочва в съобщение.

По думите на председателя на Австралийската комисия за защита на конкуренцията и правата на потребителите Род Симс компанията е уверявала потребителите, че новите технологии, използвани при създаването на дрехите, правят невъзможен преноса на каквито и да е патогени, включително и коронавирус, при допир с тъканите.

Цялата рекламна кампания е била насочена към желанието на потребителите да се защитят от глобалната пандемия. Размерът на глобата, определен от съда, подчертава сериозността на постъпката, която съдебните власти намират за потенциално опасна, тъй като потребителите не могат лесно да проверят достоверността на твърденията, коментира шефът на комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай