36 г. затвор за капитана на потъналия ферибот

36 г. затвор за капитана на потъналия ферибот | StandartNews.com

Сеул. Южнокорейски съд постанови наказание от 36 години затвор по обвинение в престъпна небрежност за капитана на ферибота "Севол", който потъна през април, но го оправда по обвинението в предумишлено убийство на загиналите при инцидента 304 души, предаде АФП.

Тричленен съдебен състав взе решение да отхвърли поисканото от прокуратурата смъртно наказание за 68-годишния Лий Йон-сеок, тъй като не е било доказано, че става въпрос за "убийство чрез предумишлено нехайство". Съдът призна капитан Лий за виновен в сериозно нарушаването на задълженията му, включително напускане на ферибота, докато стотици пътници – повечето ученици – са били все още блокирани на борда му.

Главният инженер на ферибота беше осъден на 30 години затвор. Преди дни присъди получиха и най-големият син, двама братя и десет близки помощници на собственика на южнокорейския ферибот. Синът му Йо Бьон-ун получи три години затвор за незаконно присвояване на финансови средства от компанията на баща му и шест други филиала.

По-големият брат на Йо получи двегодишна условна присъда, също за злоупотреби, а по-малкият брат – две години ефективна присъда за злоупотреба с доверие. Десет помощници на собственика, включително шефовете на компании на филиали, получиха между 18 месеца и четири години затвор.

Междувременно властите в Корея обявиха, че прекратяват издирването на деветте жертви от потъналия на 16 април ферибот, които се водят безследно изчезнали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай