34 офицери, отговорни за ядрените ракети на САЩ, мамили на изпит

34 офицери, отговорни за ядрените ракети на САЩ, мамили на изпит | StandartNews.com

Вашингтон. 34 офицери на Военновъздушните сили на САЩ, отговарящи за изстрелвания на ядрени ракети, са отстранени от длъжностите си по обвинение в преписване по време на квалификационни изпити.

Би Би Си съобщава, че някои офицери са предавали един на друг отговорите чрез СМС-съобщения. Поведението им се окачествява като „абсолютно неприемливо". Съобщава се, че близо 200 души ще карат изпитите повторно, под строг контрол. Трима офицери са отстранени заради наличие на наркотици.

Уволнените офицери са от ВВС базата в Малстрьом, Монтана. Те са били хванати, че преписват на рутинен проверочен изпит.

"Имаше измама на този изпит. Някои от офицерите мамеха, а другите явно бяха наясно, но не направиха нищо, за да им попречат или да ги спрат", каза представителката на ВВС базата Дебора Лий Джонс. Началник щаба на американските ВВС ген. Марк Уолш заяви, че поведението им не може да бъде извинено. Те са си разменяли отговори и са преписвали помежду си с електронни съобщения, уточни той.

Министърът на отбраната Чък Хейгъл каза, че е дълбоко смутен от този инцидент.

34-те офицери са 20% от офицерския състав (190), които отговарят за ядрените ракети ICBM в Малстрьом. В САЩ има още две бази с такива ракени - Уорън, в Уайоминг и Минът, в Северна Дакота. Във всяка от тези бази има по 150 ракети Minuteman.

Измамата на изпита е била разкрита миналия уикенд случайно при разследване на случай с притежание на наркотици от офицери в същата база.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай