2 милиарда чакат чудо

2 милиарда чакат чудо | StandartNews.com

Провъзгласиха "българските свети отци" Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци на невиждана в историята на Църквата церемония

Ватикана. В деня на четиримата папи 2 млрд. души по целия свят чакаха чудо. Папа Франциск провъзгласи папите Йоан XXIII (1958-1963) и Йоан Павел II (1978-2005) за светци. Над милион поклонници и туристи от цял свят се стекоха на площад "Свети Петър" във Ватикана, за да станат свидетели на церемонията по канонизирането за светии на двамата папи. Това бе уникално в над двехилядолетната история на Римокатолическата църква събитие, не само защото в лоното на светците едновременно влязоха двама понтифекси, но защото стана с участието на двама живи предстоятели на Църквата - папа Франциск и почетния Бенедикт ХVI.

В историята на Рим и в световната история никога не се е случвало двама папи да бъдат обявени за светци в присъствието на други двама папи, които са ги познавали. Бенедикт XVI, който преди година се отказа от поста, дойде на стъпалата на базиликата "Свети Петър", за да участва в церемонията. Облечен в бяло и с митра, бившият папа пристигна половин час преди началото на церемонията, подпирайки се на бастун, и застана на мястото, запазено за кардиналите и епископите, които отслужват месата заедно с папа Франциск.

Също така никога досега двама папи не са били канонизирани заедно. И нито един не е издиган в такъв сан от канонизацията през 1954 г. на Пий Х, който е начело на църквата от 1903 до 1914 г. В случая с канонизацията на Йоан Павел II това е най-краткият период, в който един блажен бива провъзгласен за светец след неговата смърт - 9 години.
Още в началото на литургията по канонизацията, която се водеше от папа Франциск, бяха провъзгласени двамата папи за светци - двата образа - Йоан ХХIII, Папата на послушанието към Светия Дух и истински пастир, Йоан Павел II, Папата на семейството. Според каноните на Римокатолическата църква човек, който е живял свещен и целомъдрен живот, първо е обявяван за "почетeн", после за "блажен" и накрая за светец. На церемонията заедно с папа Франциск съслужиха 150 кардинали, 1000 епископи и 6000 свещеници, които заеха място от лявата част на базиликата, гледайки лицето й. От дясната страна пък бяха разположени 120 официални делегации, сред които 24 държавни глави, крале, президенти и 35 министър-председатели.

Президентът Росен Плевнелиев също присъства на официалната церемония. По време на обреда до папа Франциск най-близо стояха Римския диоцез кардинал Агостино Валини, архиепископът на Краков кардинал Станислав Дживиш, бившият личен секретар на Йоан Павел II и епископът на Бергамо монсеньор Франческо Бески от диоцеза, където е роден Йоан ХХIII. Ритуалът за канонизирането започна с процесия и литаниите. Кардинал Анджело Амато, префект на Конгрегацията за делата на светците, представи на Светия Отец тържествената формула за канонизацията, произнасяйки я три пъти, а папата предложи на цялата универсална Църква култът за новите светци. "Йоан ХХIII и Йоан Павел II си взаимодействаха със Светия Дух, за да възстановят и обновят Църквата въз основа на нейния първоначален облик, създаден от светците през вековете. Нека не забравяме, че именно светците водят напред и изграждат Църквата", каза папа Франциск в своята проповед. 600 свещеници раздаваха Светото Причастие на площад "Свети Петър" и съседния площад "Пий ХII", а 200 дякони - на Вия дела Кончилиационе, свързваща площад "Свети Петър" и Замъка на Ангела до река Тибър. Над 800 000 души следяха събитието от площад "Свети Петър", където достъпът бе свободен. Събитието се излъчи в 3D формат, а над 2 млрд. души по света го проследиха през телевизорите си. "Опера Романа Пелегринаджи" осигури 20 огромни екрана за поклонниците в Рим и Милано. Голям екран, който излъчваше събитието само на английски език, бе поставен на площад "Навона" в Рим, а друг - на френски език - на площад "Фарнезе" пред френското посолство.

В Католическата църква 27 април е литургичен празник на Божието милосърдие. Съвпадението не е случайно, защото на 30 април 2000 г. папа Йоан Павел II обяви първата неделя след Пасхата като Ден на Божието милосърдие за цялата Църква и провъзгласи за светица полската монахиня мистичка Фаустина Ковалска, наричана Апостолка на Божието милосърдие.

След канонизацията провъзгласените за светии папи станаха 80, като се започне от свети Апостол Петър.

Голямото събитие бе рай за мошениците

Огромното множество от богомолци от цял свят, стекли се в Рим, се оказа рай за мошениците, крадците и пласьорите на сувенири. Много "хотелиери" са предлагали мизерни стаи, рекламирайки ги в интернет като многозвездни хотели, съобщиха италиански медии. Десетки подобни незаконни спални бяха разкрити от финансовата полиция. В навечерието на голямото религиозно събитие властите конфискуваха над половин милион незаконно произведени медальона, ключодържатели и други сувенири с ликовете на новите светци папа Йоан Павел II и папа Йоан XXIII. Печалбата от тези ментета би надхвърлила 3 милиона евро, пресметнаха полицаи. Близо до Ватикана бе разкрит склад с 1500 фалшиви "милосърдки" в кутийки. Те имитирали сувенири, раздадени безплатно от папа Франциск на богомолци на пл. "Свети Петър" през ноември 2013 г. Кутийката прилича на опаковка на хапчета срещу заразни болести. В нея има католическа броеница с разпятие, послание към християните да се молят редовно и текстове на молитви. "Цената на милосърдките" била 3 евро парчето.

Светостта в цифри

839: Нови светци, обявени по системата, прилагана от 1592 г., според архивите на Ватикана

2: Светци, канонизирани от папа Климент VIII (1592-1605)

23: Светци, канонизирани до края на XVII в.

10: Светци, канонизирани от папа Йоан XXIII (1958-1963)

123: Светци, канонизирани само в един ден през 2000 г. от папа Йоан Павел II, повечето мъченици от повече от 300-годишен период в Китай

482: Общо светци, канонизирани от Йоан Павел II (1978-2005)

812: Италиански другари на Антонио Прималдо, заклан от турците заради отказа му да приеме исляма, канонизирани от папа Франциск миналата година, но изключени от Ватикана

10: Светци, канонизирани от Франциск откакто зае Светия престол преди 13 месеца

78: Папи, обявени за светци
7: Папи, обявени за светци през последните 1000 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай