Сряда,

29 млн. дози AstraZeneca скрити в Италия

От: Мартина Суботинова -
29 млн. дози AstraZeneca скрити в Италия
A
A
A

Италианските власти откриха 29 милиона дози ваксина Oxford/AstraZeneca, складирани в производствен обект в страната, съобщават "Ла Стмапа" и "Политико", предаде news.bg

Според вестника дозите вероятно идват от завода на AstraZeneca Halix в Холандия, който все още не е одобрен за производство в ЕС.

Според източници от ЕС, първоначално тези дози са били предназначени за Великобритания, но износът е спрян, след като блокът въведе механизъм за ограничаване на износа на ваксини.

На заседание на парламентарната комисия във вторник генералният директор на отдела по здравеопазване и безопасност на храните Сандра Галина заяви, че не е знаела за дози от AstraZeneca, напускащи блока, след като е отказано искане за износ за Австралия.

AstraZeneca не е предупредила властите на ЕС за дозите, които са съхранявани на площадка за пълнене, управлявана от Catalent в град Аняни. Но след проверка на завода в Halix, комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон се заинтересува къде отиват дозите, произвеждани в холандския обект, което го кара да предупреди италианските власти да разгледат въпроса.

Това откритие е в момент, когато AstraZeneca е подложена на остра критика от страна на Европейската комисия заради недостига на доставки на ваксини и не изпълнява първоначалните си цели за доставка, определени в предварителното споразумение за покупка на ЕС.

Последното обещание е да достави през първото тримесечие на годината 30 милиона дози - почти равно на количеството, открито в склада на Catalent.

Находката също съвпада с хода на ЕК за въвеждане на нови правила, които могат да намалят износа на ваксини в ЕС за шест седмици.

Правилата са насочени към места като Великобритания и САЩ - страни, които или получават дози, направени от ЕС, но не изпращат обратно ваксини, или които са ваксинирали повече от населението си от ЕС.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички