28-годишен афганистанец е бомбаджията от Манхатън

28-годишен афганистанец е бомбаджията от Манхатън | StandartNews.com

Заподозреният за залагането на взривните устройства в Ню Йорк и Ню Джърси през последните два дни е арестуван. Това съобщи Би Би Си. По-рано днес кметът на града Бил де Блазио уточни, че заподозряният е жител на щатa Ню Джърси и е американски гражданин от афганистански произход.

Според публикуваното от полицията описание Рахани е роден на 23 януари 1988 година в Афганистан. Последният му адрес е в град Елизабет, щата Ню Джърси. Той е висок около 1,67 м и тежи към 90 кг. Специално се издирва за взривената бомба в квартал "Челси" в Манхатън. Силите на реда отбелязаха, че търсят Рахами за разпит. ФБР предупреждава, че може да е въоръжен и опасен.

Както се знае, през уикенда имаше извършени три нападения - две бомби бяха взривени в Ню Йорк и Ню Джърси, а в Минесота бяха намушкани близо 10 души. Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атаката в мол в Минесота. При бомбената експлозия в "Челси", Манхатън, пострадаха 29 души.

Полицията на Ню Йорк съвместно с ФБР задържа петима души във връзка с взрива в събота. Операцията по арестуването е извършена на автомобилния мост Верацано, който съединява районите Бруклин и Статън Айлънд. Полицаите и служителите на ФБР спрели автомобил, движещ се по моста, и задържали намиращите се в него лица. Местен тв канал уточнява, че агентите на ФБР следили колата за определен период от време. В операцията участвали над 10 въоръжени с автомати полицаи със защитна екипировка и заради нея движението по моста било спряно.

Щателното разследване на бомбените експлозии в Ню Йорк и Ню Джърси води властите до следи, че зад случилото се в двата щата е възможно да стои терористична клетка. Това пък разкриха представители на правоохранителните служби пред тв канала Си Ен Ен.

В същото време стана ясно, че още 5 взривни устройства са били открити в раница на жп гара в щата Ню Джърси, ден след експлозията в Манхатън. Според кмета на град Елизабет при опита на сапьорите да обезвредят с робот една от самоделните бомби, тя избухнала. ФБР ръководи разследването и обезвреждането на експлозивите, а според кмета Крисчън Боулейдж може да се очакват още взривове. По думите му двама мъже позвънили в полицията и съобщили около 20,30 ч в неделя, че видели от раница да стърчи тръба, свързана с кабели. Устройство от три тръби с експлозив избухна в събота на трасе, където трябваше да има благотворително бягане. "Ако и петте бяха избухнали едновременно по време на някое събитие, човешките жертви щяха да са огромни", подчерта кметът. Според него не е известно дали има специална причина за нападението срещу града, намиращ се на по-малко от 25 км югозападно от Манхатън, или раницата е била изхвърлена с цел избягване на разследването.

В район "Челси" в неделя след взрива бе намерена самоделна бомба от тенджера под налягане, стар мобилен телефон, използван като таймер, и коледно осветление за детонатор. Същото устройство със сачми за шрапнели се взриви на няколко преки от неизбухналата бомба. Експлозивът е танерит - смес от амониева селитра и алуминиев прах, която се използва за зареждане на избухващи мишени на стрелбища. Двете съставки се продават свободно, а танеритът рядко е използван за самоделни бомби в САЩ. От тенджера под налягане бе направена бомбата на Бостънския маратон през 2013 г., като инструкциите бяха от сайт на "Ал Кайда".

Улични камери заснели трима терористи

Улични камери е възможно да са уловили лицата на възможните терористи от Манхатън и те вероятно са трима, съобщи Си Ен Ен.

Запис от събота показва мъж да тегли чанта на колелца край мястото на експлозията на 23-та Западна улица около 40 мин преди експлозията. Това споделят различни източници от местните и федерални правоприлагащи служби. Записът показва същия човек със същия сак на 27-а Западна улица близо 10 мин по-късно. На записа мъжът оставя чантата там, където полицията по-късно намира неизбухнала тенджера под налягане.

След като той си тръгва, се появяват двама други мъже. Те вадят бял плик от сака, вероятно съдържащ тенджерата, и го оставят на тротоара. Разследващите още не са установили каква е връзката между двамата мъже и теглещия чантата на колелца, уточнява тв каналът.

Няколко часа след екплозията в Манхатън неизвество лице пое в сървиза Tumblеr отговорност за взрива. ФБР проверява достоверността на записа, съобщи АП. Анонимното послание е озаглавено "манифест". В него неидентифицираното лице твърди, че именно той е извършил взрива. "Вие сигурно вече сте видели новините за взривовете в Ню Йорк. Бях аз. Това бяха само няколко теста. Знам къде извърших грешки и следващия път няма да ги допусна", заканва се авторът на "манифеста". Той заявява, че е извършил взрива, защото "не понася" хората и начина, по който обществеността се отнася към представителите на нетрадиционната сексуална ориентация, един от които бил и самият той.

Сомалиец вилнял с ножа в Минесота

Мъжът, който рани с нож девет човека в мол в северния американски щат Минесота, е идентифициран като 22-годишен американец от сомалийски произход, съобщава радио "Войс ъф Ачерика". По думите на лидера на сомалийската общност в щата Абдул Кулан извършителят на нападението, който беше застрелян от полицията при атаката в събота, е Дахир Адан. Той бил познато лице на общността и работел като охранител на почасова работа. Кулан описва Адан като "умен и надежден човек", но не знае какви са мотивите зад нападението му. Според Кулан то не е свързано с терористични подбуди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай