Защо финландците са най-щастливите хора? 26 причини

В страната на най-щастливите хора има повече сауни, отколкото автомобили 

Защо финландците са най-щастливите хора? 26 причини | StandartNews.com

Финландия влезе в светлината на прожекторите през последната седмица. В неделя, 2 април, в страната се проведоха парламентарни избори. На тях Социалдемократическа партия на чаровната премиерка Сана Марин спечели по-малко гласове от опозиционната Национална коалиционна партия, което доведе до оставката на министър-председателя. Освен с разкрепостеното си поведение, Марин привлече вниманието по света с остро изказване срещу големия съсед - Русия. Както и с подаването на молба за пълноправно членство на Финландия в НАТО.

И това се случи - във вторник, 4 април 2023 г., Хелзинки официално стана 31-ият член на Алианса. Така руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. накара Финландия да изостави десетилетията на военен неутралитет.Финландия има 1300 км граница с Русия, което означава, че границата на НАТО с федерацията ще се удвои по дължина. Москва реагира, като заяви, че ще увеличи силите си в граничните региони. В отговор шефът на НАТО Столтенберг заяви, че северното разширяване на Алианса няма за цел да провокира конфликт, а да запази мира.И извън геополитиката Финландия е изключително интересна страна. Полярното сияние, трудният език, водката, високият стандарт на живот, домът на Дядо Коледа, иновативната образователна система, хеви метъл групите, красивата природа, митологията - Финландия има с какво да ни изненада и очарова. Ето 26 любопитни и малко известни факта за Финландия.

  • Северното сияние, домът на Дядо Коледа и прекрасната природа привличат туристите
  • В страната на най-щастливите хора има повече сауни, отколкото автомобили 

 

1. Страната на хилядите езера

Финландия се намира в Североизточна Европа и граничи с Швеция, Норвегия и Русия. Тя е част от Феноскандия, не Скандинавия. Това е географска област, която обхваща териториите на Скандинавския и Колския полуостров, Финландия и части от Карелия.

Наследството, което получава от ледниковия период, са множеството езера, заради които Финландия често е наричана "страната на хилядите езера". Те са точно 187 888.

2. Най-висок стандарт в света

Финландия е страната с най-висок стандарт на живот в света. Макар че през 2017 година отбеляза едва 100 години от своята независимост, днес е най-проспериращата държава по много показатели не само в Европа, но и в целия свят. Тя се нарежда сред най-добрите по здравеопазване, икономическо развитие, образование, политическо състояние и качество на живот. Тя е и сред най-безопасните държави в света. Около 80 % от финландците са привърженици на евангелистката лутерантска църква, но се срещат и католици, мюсюлмани и евреи.

3. 18 жители на квадратен километър 

Финландия е осма по територия в Европа и най-слабо населената държава в Европейския съюз.

Населението й е около 5.5 млн. души. Плътността му е 18 жители на кв. км - най-ниската в ЕС. На другия полюс се намира Малта, в която 1274 души живеят на един квадратен километър. Всяка година около 20 000 души имигрират във Финландия, където започват работа. Но мнозина експерти се опасяват, че заради демографските промени това е крайно недостатъчно. Ако не настъпи промяна, през 2034 година населението на Финландия ще започне да намалява. През последните четири години в страната са се раждали по 50 000 деца по-малко на година.

4. Най-щастливите хора в света

Във финландия живеят най-щастливите хора в света. Такива са данните според световния доклад за щастието за шеста поредна година. След Финландия се нареждат Дания, Исландия и Израел. България е на 77-о място по щастие. 

Високото качество на живот във Финландия се отличава със "свежия въздух навън и сигурността в цялата страна, където и петгодишните деца могат спокойно да играят сами".

5. Два милиона сауни

Сауната е свещено място във Финландия. Затова те са повече дори от регистрираните автомобили в страната. Разположени са на невероятни места - може да ги откриете например в кабинков лифт или на кораб. Сауна има и в заведенията за бързо хранене Burger King.

6. 60% от работните места са свободни

Финландия изпитва сериозен недостиг на работна ръка. Този проблем съществува отдавна. Недостиг на кадри има в 56 професии. Сред първите 15 са тези от областта на здравеопазването и социалните услуги. В правителствения списък със секторите, страдащи от недостига на кадри, са и строителният бранш, и гастрономията. Търсят се работници от чужбина. В Уусимаа, най-гъсто населения регион, включващ и столицата Хелзинки, делът на незаетите места се е увеличил от 25% през 2019 до почти 60% през 2022 година.

7. 2000 безработни получават по 560 евро на месец

В продължение на две години финландското правителство проведе интересен социален експеримент, като реши да раздаде на 2 хиляди безработни финландци бонус месечна помощ в размер на 560 евро. Щастливите бяха избрани на случаен принцип. Идеята беше да се насърчи търсенето на работа.

8. 39 дни годишен отпуск

Годишният отпуск на финландците е почти шест седмици (39 дни). Освен това те имат огромен избор от възможности къде да го прекарат.

9. Финландският паспорт в топ 3 за безвизово пътуване 

Паспортите, издадени от Великобритания, Швеция и Финландия, предлагат безвизово пътуване до повече страни, отколкото всички останали паспорти по света. Финландският паспорт позволява на притежателя му да пътува без виза до максималния брой страни в света - 173, което е 6 пъти повече от Афганистан, където има безвизов достъп само до 28 държави.

10. Родина на най-странното състезание

Едно от най-странните състезания в света се провежда във Финландия. То е за двойки и се състои в това съпругът да премине трасето, носейки жена си. Наградата - теглото й, но в бира.

11. Голф клуб на две граници

На границата на Швеция и Финландия се намира голф клуб: половината от дупките му са в едната държава, а другата половина - в другата.

12. 9 от 10 бутилки се рециклират

Финландците са известни с грижата си за природата. В страната 9 от 10 пластмасови бутилки се връщат за рециклиране. Почти 100% от стъклените бутилки също се рециклират.

13. Евтин алкохол само на един кораб

Единствената цел на круизен кораб, който се движи между Стокхолм, Швеция, и Хелзинки, Финландия, е да си купите евтин алкохол на борда.

14. Всеки доктор получава шапка и меч

В страната, когато някой получава докторска степен, се сдобива и с шапка и меч.

15. Забранено е да се режат ноктите на котките

Премахването на ноктите на домашни котки е законно в повечето американски щати, но е забранено в най-малко 22 страни, сред които Германия, Финландия, Швейцария, Австралия, Нова Зеландия и Япония.

16. Първа в света обяви интернет за законно право 

През 2010 г. Финландия стана първата страна в света, която постанови, че достъпът до интернет е законно право на жителите й.

17. Територията й се увеличава всяка година

Всяка година Финландия увеличава площта си с около 7 кв. км. Това се дължи на топенето на ледниците.

18. Икеа нарича маси и столове на нейни дестинации

Шведският мебелен гигант ИКЕА кръщава меката мебел, холните маси и лавиците на места в Швеция, леглата, гардеробите и мебелите за антре на забележителности в Норвегия; килимите на места в Дания, а масите за хранене и столовете - на дестинации във Финландия.

19. Туристи спят в стъклено иглу

В страната има курорт, в който спите в стъклено иглу, за да наблюдавате Северното сияние. Това е едно от най-магичните природни явления. То се наблюдава близо до арктичния кръг, по време на слънчеви изригвания. Тогава небето се обагря в зелено, синьо и пурпурно. Точното предсказване на северното сияние обаче е невъзможно. То може да се наблюдава от края на август до края на март, най-често между 18 ч. вечерта и 2 ч. сутринта в района на Северния полярен кръг. Най-често светлините се наблюдават над Исландия, Канада и Лапландия - както в шведската, така и във финландската част. За северните народи Aurora borealis е национална гордост. Затова те активно разработват начини да покажат явлението на своите гости. Един от тези проекти е хотелът Igloo Village Kakslauttanen. Той се намира в лапландския град Саариселка, Финландия, близо до националния парк Urho Kekkonen. Хотелът разполага с 20 стъклени иглута, които дават възможност на туристите да наблюдават северното сияние в уютна обстановка.  Специален звуков сигнал съобщава за това изключително явление. Иглутата са изградени от специално термо стъкло, което поддържа нормална стайна температура и не се замъглява. Освен стъклените иглута, курортният компелкс  Igloo Village Kakslauttanen разполага и с традиционни снежни иглута, които са отворени от началото на декември до края на април.

20. Домът на Дядо Коледа

Всеки знае, че Дядо Коледа живее във Финландия и по-точно в  Корвантунтури, планина, близо до руската граница. Но тъй като мястото е доста отдалечено, добрият старец приема посещения и във втория си дом в Рованиеми, административен център на провинция Лапландия.

През 1950 година Елинор Рузвелт чула за тази история, когато посетила града. За да може да се срещне със Санта Клаус, местните изградили малка дървена хижа, която се превърнала в туристическа атракция. И днес малката барачка е на мястото си, заобиколена от множеството магазинчета за сувенири. Там е и пощенската служба на Дядо Коледа. Офисът е претрупан с писма, носещи адрес "До Дядо Коледа", като за адрес е вписан или Полярният кръг, или просто Лапландия. Пощенските служители от цял свят обаче ги препращат до Рованиеми. Само за един ден Дядо Коледа получава не по-малко от 32 хиляди писма, а годишно - около половин милион.

21. Хвърляне на телефони - официален спорт

Хвърлянето на мобилни телефони е официален спорт във Финландия.

22. Най-много хеви метъл групи на глава от населението 

В държавата има повече хеви метъл банди на глава от населението, отколкото във всяка друга страна по света.

23. Първа в Европа по бягства от затвора

Средно около 1 на всеки 10 затворници във Финландия е успял да избяга от затвора през 2013 г. Това нарежда страната на първо място в Европа по бягства от затвора. Броят на лишените от свобода във Финландия е един от най-ниските в света, а отношението към тях е едно от най-либералните. В някои затвори дори няма огради, на хората им е позволено да се приберат вкъщи за през нощта. 

24. Мечката е тотем на праисторическите финландци 

Праисторическите финландци, подобно на повечето сибирски народи, считат мечката за духа на предците си.

25. Празнува национален ден на поспаланковците 

Финландия празнува "национален ден на поскаланковците", когато последният събудил се човек в къщата е хвърлян във водата от ранобудните.

26. Инвестират в култура и спорт печалбите от хазарт

Три държавни компании контролират целия хазартен бизнес във Финландия. Печалбите им се инвестират в различни социални проекти, финансират се културни и спортни дейности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай