25 метра флаг за българските папи

25 метра флаг за българските папи | StandartNews.com

5 милиона ще се молят днес на светците Йоан Павел II и Йоан ХХIII

Рим. Двама от най-харизматичните съвременни лидери на Римокатолическата църква - папа Йоан Павел II и Йоан ХХIII, ще бъдат бъдат канонизирани за светци днес на церемония, която се очаква да привлече поне един милион вярващи. Оттеглилият се папа Бенедикт ХVI ще отслужи заедно с папа Франциск месата, като заради това вече се говори за "меса с четирима папи" в базиликата "Свети Петър" в Рим.

Ден преди канонизацията на папа Йоан Павел II и папа Йоан ХХIII за светци Ватиканът е под обсада. Хиляди богомолци от цял свят окупираха площад "Свети Петър" в събота, за да гледат паметното събитие на живо. Хората обаче се стичат там от дни. Заради топлото време някои дори разпънаха чадъри над шезлонгите си. Причината за опашките е, че Ватиканът реши да няма билети за събитието, а богомолците да заемат площада според идването си. Отмяната на билетите е заради опити за злоупотреби с продажбата им при предишни събития. Местата на "Свети Петър" обаче са за 150 хил., а се очаква на канонизацията да присъстват над милиона души.

Въпреки желанието на Ватикана да спре злоупотребите с местата за церемонията, тарикати измислиха нова схема. Вместо да продават билети, те предлагат услугата "пререди опашката". При нея италианци обясняват на туристите, че ще ги заведат до атрактивни места, които се пазят, срещу 46 евро. Срещу капаро от 5 евро те казват, че в определен час "специален екскурзовод" ще осигури влизането "без ред" в някое от забележителните места във Ватикана. Обещанието така и остава неизпълнено, а туристите се оказват с пръст в устата. Неслучайно италианска поговорка гласи, че "на всеки нов закон му се намира и нова измама".

Новата схема за измами проработи въпреки засилените мерки за охрана на церемонията по канонизацията. Властите в Италия засилиха мерките за сигурност по железопътните гари и аерогарите, а за пристигащите отвън автобуси се отвориха паркинги в периферията на Рим. Охраната на възловите места се осъществява от над 3200 служители от различните полицейски корпуси. Още 250 пожарникари и 2600 души от Гражданска защита бдят за сигурността.
Сред многобройните богомолци и туристи, които са дошли за канонизацията на папите са и над 200 българи. Те обаче няма да наблюдават церемонията на площад "Свети Петър", защото са пристигнали чак в събота. "Ще гледаме канонизацията на папите Йоан ХХIII и Йоан Павел II на площада "Сан Джовани ди Латерано" на видеостена", съобщи специално за "Стандарт" отец Койчо Димов от енорията "Свети Йосиф" в село Бърдарски геран. Българските католици обаче ще успеят да се поклоня пред мощите на двамата нови светци в понеделник. Сред официалните лица от България ще присъстват президентът Росен Плевнелиев и Симеон Сакскобургготски.

Церемонията по канонизацията започна още в петък - 25 април, който е и национален празник на Италия. През цялата съботна нощ в 11 църкви в центъра на Рим се проведе молитвено бдение на 7 езика. Светата литургия на площад "Св. Петър" започва днес в 10 часа (11 ч по българско време). Тя ще се ръководи от папа Франциск. Датата на канонизацията не е случайна. 27-ми април е празникът на Божията милост, въведен от Йоан Павел II през 2000 г. След канонизацията - в понеделник, на площада ще бъде отслужена и благодарствена литургия. Католическата църква не за първи път въздига нови светци. За първи път обаче тя прави това с двама души едновременно.

Легло в пансион стигна 350 евро

На днешния празник на Божието милосърдие особено немилосърдни към гостите ще бъдат представителите на хотелиерския бизнес. Според Томазо Тандзили, председател на Федерацията на хотелиерите в Рим и областта Лацио, някои собственици на пансиони направо "дерат кожата" на клиентите. Стая с две легла в малък пансион стига в съботната вечер до 350 евро, а на следващия ден нормалната й цена е 80 евро.

Другият трик в категорията е незаконното увеличаване на броя на леглата в едно помещение или на стаите, лицензирани за гости. Проверките на общинската полиция само в един квартал около Ватикана са приключили с налагането на масови глоби в размер на 100 хиляди евро. Интернет се е напълнил с имена на хотелиерски структури, съзвучни с нещо "ватиканско", които се намират на десетки километри от Ватикана. Търговията със сувенири около площад "Свети Петър" върви добре. "Най-търсени са молитвените броеници, чиниите с изображенията на двамата папи и пощенските картички," споделя Луиджи Савели - собственик на открития преди 115 години първи магазин за религиозни артикули на площада. Той се жалва обаче от нелоялната конкуренция на амбулантните търговци на фалшиви сувенири. Полицията сега ги гони ежечасно, но това става само в навечерието на големи събития.

Развяха ни трибагреника на "Св. Петър"

Янко от Раковски измил ръцете на папа Йоан Втори

Българският трибагреник се развя на площад "Св. Петър" часове преди католическата църква да назове имената на двамата нови светци. 25-метровият флаг занесоха лично 50 вярващи от град Раковски, където се намира една от най-големите католически общности у нас.

Ревностните християни не са спали почти от ноември, когато започнали да готвят пътуването си за предстоящото събитие. За тях то е не просто екскурзия, а отдаване на почит и уважение пред паметта на папите. Затова през целия път от Раковски до Ватикана те са гледали филми за живота на двамата папи. Ваня Павлова например останала впечатлена от разказа за битието на папа Йоан ХХIII, който дори е живял в България. За нея той е човекът, който е оказвал подкрепа както на католици, така и на православни християни.

Сред 50-те български католици в Рим е и Янко Павлов. Той е един от малкото ни сънародници, който е имали възможността да се докосне лично до папа. През май 2002 г. папа Йоан II идва за първи път в България, а Янко не е на себе си от вълнение. Причината е, че той е сред 9-те щастливци от Софийско-Пловдивската епархия, избрани да помагат в подготовката на литургията. На нея му се паднала честта лично да измие ръцете на папата. Когато разбрал, младежът не спал цяла седмица от вълнение за тържествения миг. Това е "най-светлият ден в живота ми", признава той. За незабравимото преживяване и до ден днешен му напомнят една броеница, която му подарил лично папа Йоан Павел II, както и няколко снимки, запечатали паметната среща. Онова, с което Янко винаги ще помни Светия Отец, пък е неговата смиреност. И думите му в катедралата: "Вие сте светлината на света, вие сте солта на земята".

Пазим частица от Йоан XXIII

И двамата папи, които ще бъдат канонизирани днес, имат "българска връзка". По-малко известната е тази с Йоан XXIII, който е наричан "българският папа". Причината за това е, че между 1925 и 1935 г. той е нунций на Ватикана в България. Роденият със светското име Анджело Ронкали през 1925 г. става епископ. Тогава животът му се свързва с България, където е изпратен като апостолически визитатор и апостолически делегат. Ронкали остава в страната ни 9 години и я опознава на шир и длъж - с кола, каруца, дори пеш. Това няма как да не направи впечатление на обикновените българи, свикнали с малко по-друго поведение от своите владици. Хората с охота споделят своите проблеми с чуждия духовник. А епископ Ронкали прави каквото е по силите му, за да помага на нуждаещите. Особено голяма дейност развива той след катастрофалното Чирпанско земетресение през 1928 г., когато организира широка хуманитарна помощ за пострадалите. Ронкали също е влюбен в България. Дори сменя своята архиепископска титла: "Отсега нататък вече няма да се наричам архиепископ Ареополски, а архиепископ Месемврийски. По такъв начин споменът ми за България ще бъде повседневен... Но и вие също, скъпи ми братя, запазете винаги жив спомена за мен, който ще остане винаги ваш приятел, ваш дълбок приятел на България. И знайте, че като се прибера във Ватикана, на моя прозорец винаги нощем ще гори една свещ. Която да посочи на всеки изпаднал в нужда българин във Вечния град, че има врата, на която може да почука". Частица от мощите на папата се намират в католическия храм "Свети Йосиф" в София - дарение от папа Йоан Павел II при посещението му в България. Името на полския папа пък се свързва с атентата от 1981 година, за който беше обвинен българинът Сергей Антонов. "Българската следа" се експлоатира на Запад за разгръщане на широка пропагандна кампания срещу НРБ и ДС, СССР и КГБ, както и срещу целия социалистически лагер. По време на посещението си у нас през 2002 година папа Йоан Павел II открито заяви, че никога не е вярвал България да е замесена в атентата, извършен през 1981 г. С посещението си Римският епископ окончателно изчисти името на страната от остатъците на пропагандните клевети от времето на Студената война и допринесе за утвърждаването на нейния престиж.

40 камери показват събитието

Канонизацията на папа Йоан-Павел II и на Йоан XXIII ще бъде наблюдавана от близо 2 милиарда души. Церемонията ще се излъчва с най-модерна триизмерна телевизионна техника и ще се предава по целия свят.

Тежката работа по отразяването на събитието ще се поеме от свръхмодерния телевизионен център на Ватикана. С бюджет от 2 милиона и половина евро годишно, осигурен предимно от дарения, папската телевизия е една от най-модерните в света. По-голямата част от разходите са поети от най-голямата католическа организация в света, американската "Рицарите на Колумб".

За първи път религиозно събитие ще бъде снимано в 3D. Католиците по света са повече от 1 милиард. Канонизацията ще се предава на живо в стотици кина и зали по света и от огромни екрани на свързаните с папите места.
Церемонията ще бъде снимана с 40 камери, 13 от които за триизмерна картина. Те са свързани с 10 подвижни телевизионни станции, а 9 сателита ще насочват сигнала към 21 държави.

"Предаваме пряко чрез сателити, насочени към Европа, Южна и Северна Америка, както и към Азия. Режисьорите са големи професионалисти и имат не само технологични и артистични познания, но религиозна и каноническа подготовка с оглед да се запази характерът на събитието, което е ритуално. Така например никога в наше предаване няма да видите заснет облак, защото не е застъпено в каноническата иконография", обяснява директорът на CTV Дарио Едуардо Вигано.

Рим иска 7 млн. евро за церемонията

Рим ще търси допълнително 7 милиона евро заради церемонията по канонизирането на двамата папи. "Разговарях с министъра на вътрешните работи Алфано и написах писмо до министъра на икономиката Падоан, но не защото Рим иска повече пари, а защото ми се струва съвсем очевидно, че канонизацията е събитие, което засяга не само столицата и нейните жители. Това е световно събитие, което засяга цялата нация и разходите по него не бива да легнат само върху данъците на жителите на Рим. Столицата трябва да понесе допълнителни разходи за 7 милиона евро, тъй като само на органите на реда ще трябва да се компенсират 12 хиляди часа извънреден труд," заяви кметът на Римската община Иняцио Марино.

Пуснаха и сайт за събитието

Ватикана се концентрира в социалните медии, за да може освен очакваните над 5 милиона богомолци, които се очаква да се стекат във Вечния град, още повече вярващи да станат част от първата в историята на Католическата църква едновременна канонизация на двама папи. Това са папа Йоан Павел II, който бе начело на Светия престол от 1978 г. до 2005 г., и Йоан XXIII (1958-1963), които в неделя ще бъдат обявени за светци. Освен специално създадения за уникалното събитие сайт www.2papisanti.org, Ватикана е направил и няколко страници във Фейсбук с хаштаг 2popesaints, както и акаунти в Twitter (@2popesaints), в Youtube (2popesaints) и в Instagram (#2popesaints).



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай