24 убити при боеве в Източна Украйна (ОБЗОР)

Украинци преминават пред пазар в покрайнините на Донецк, разрушен при обстрелите в последното денонощие

24 убити при боеве в Източна Украйна (ОБЗОР) | StandartNews.com

В страната има 9000 руски военни, твърди Порошенко

Най-малко 24-ма души, повечето от които бунтовници, са убити в Източна Украйна, където Киев твърди, че опълченците са предприели нова голяма офанзива.

Представителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), Едуард Басурин, цитиран от Ройтерс, каза, че при подновеното насилие в последното денонощие са убити 14 бунтовници и петима цивилни. Юрий Бирюков, близък съветник на украинския президент Петро Порошенко, съобщи на сайта си във Фейсбук за петима убити войници.

Киев обвини сепаратистите, че рано днес сутринта са започнали голямо настъпление с над 10 танка и 1000 души срещу позиции на правителствените сили в Мариинка. Бунтовниците отрекоха тези обвинения, но потвърдиха, че край Мариинка се водят боеве. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи, че е видяла 8 бронирани машини да се насочват на запад, като четири от тях били танкове, както и военен камион, транспортиращ 122 мм гаубица, а също и пехотна колона.

Порошенко предупреди, че съществува "гигантска" заплаха да бъдат подновени в голям мащаб нападенията на бунтовниците в Източна Украйна. Според него в страната има над 9000 руски военнослужещи. Руският външен министър Сергей Лавров пък обвини Киев за насилието и коментира, че мирните споразумения от Минск постоянно са застрашени от провал заради действията на украинската власт. "Курсът, поставящ съдбините на цели народи в услуга на едностранни геополитически кроежи, доведе до тежка вътрешна криза в Украйна", каза той.

Украинският парламент пък прие закон, който позволява влизането на чуждестранни войски на територията на страната за провеждане на международни операции по поддържането на мира и сигурността, предаде Униан. Законът разрешава влизането в Украйна на войски на други държави с изключение на страни агресори.

Столтенберг: Русия не е заплаха за НАТО

Русия не представлява непосредствена заплаха за страните от НАТО, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в интервю за норвежкото обществено радио. "Вярно е, че Русия прояви готовност да използва сила за промяна на границите в Европа", добави той, като даде за пример Крим, Източна Украйна и Грузия. "Резултатът е повече непредвидимост, повече несигурност и повече безпокойство. Но не смятам, че има непосредствена заплаха за която и да е натовска страна на изток", каза Столтенберг, който е на посещение в родината си. Москва пък ще обсъди дали да се върне в групата Г-7, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов, цитиран от местни медии. По-рано вчера германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че Г-7 се нуждае от Русия, за да бъдат разрешени съществуващите глобални конфликти, включително тези в Украйна, Сирия, Ирак и Либия. "Не сме получили такова предложение", каза Гатилов пред РИА "Новости", като добави, че Москва ще разгледа възможността, ако бъде отправена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай