22 години по-късно! Светът скърби за жертвите на 11 септември

Основната церемония ще се състои в Ню Йорк

22 години по-късно! Светът скърби за жертвите на 11 септември | StandartNews.com

Навършват се 22 години от атентатите в САЩ на 11 септември 2001 година. Америка и светът почитат паметта на близо 3000 жертви, които загинаха в Ню Йорк, Вашингтон и в щата Пенсилвания.

Четири самолета, летящи над източната част на САЩ, бяха превзети едновременно от малки екипи похитители. След това те бяха използвани като гигантски управляеми ракети, за да се разбият в знакови сгради в Ню Йорк и Вашингтон.

Два самолета удариха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Сградите бяха опожарени, хората по горните етажи бяха в капан, над града се носеха облаци дим. За по-малко от два часа и двете 110-етажни кули се срутиха в облаци прах. Третият самолет унищожи западната стена на Пентагона - гигантския щаб на американската армия край столицата Вашингтон.

Четвъртият самолет се разби в поле в Пенсилвания, след действия на пътниците срещу похитителите. Смята се, че похитителите са имали намерение да атакуват сградата на Капитолия във Вашингтон.

Общо 2 977 души са загубиха живота си. Отговорност за кървавото нападение пое ислямската екстремистка мрежа "Ал Кайда", която обвини САЩ и техните съюзници в конфликти в мюсюлманския свят.

Основната церемония ще се състои в Ню Йорк.

В щата Пенсилвания също ще почетат паметта на хората от другия самолет, които влязоха в схватка с похитителите и им попречиха да ударят набелязаната цел.

Трагедията доведе до войната в Афганистан и до засилени правомощия на американските власти за следене и контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай