20 полицаи ранени в бой с албанци в Скопие (ОБЗОР)

20 полицаи ранени в бой с албанци в Скопие (ОБЗОР) | StandartNews.com

Скопие. Протест на етнически албанци в Скопие прерасна в ожесточен бой с полицията и завърши с арестите на шестима души и двайсетина пострадали, съобщи АФП.

Демонстрацията на около 2000 албанци бе срещу присъдата на шестима техни сънародници за убийството на петима рибари край Скопие през 2012 година. Шестимата получиха доживотни присъди, но албанската общност обвини властите, че присъдите са продиктувани от етническа и религиозна омраза.

Протестът започна на още на обяд в петък, след петъчната молитва. Той бе организиран от македонското албанско движение "Събуди се" и бе подготвян от няколко дни чрез социалните мрежи с призиви към гражданите да се противопоставят на "нагласените процеси, етническата и религиозната омраза". Демонстранти се отправиха и към съда и замерваха с камъни сградата, като не разрешиха на журналистите да снимат. Пристигнаха и специални полицейски части. От тълпата се чуваха възгласи "Ние не сме терористи" и "Полицейска държава". Според агенция МИА няколко стъкла на сградата на съда са счупени. По-късно демонстрантите се насочиха към сградата на правителството, но бяха спрени от стотици полицаи с бронирани коли. Полицията се опита да разпръсне тълпата със сълзотворен газ и водни оръдия, като последваха ожесточени сблъсъци между протестиращите и служителите на реда. По информация на АФП около 20 полицаи са пострадали при боевете.

"Шестима демонстранти бяха арестувани, един от тях, който е ранен е откаран в болница. Има няколко със сериозни наранявания, но животът им не е в опасност", обяви по-късно пред медиите Иво Котевски, говорител на македонското МВР.

Повод за протеста станаха произнесените миналата седмица доживотни присъди на шестима етнически албанци за убийството на петима македонци край Смилковското езеро на Велики четвъртък преди Великден през 2012 г. След трагедията също последваха етнически сблъсъци в Скопие. Убийството бе квалифицирано като тероризъм, а в заключителната си пледоария обвинението заяви, че обвиняемите, всички етнически албанци, са убили петимата македонци на Великден, само за да предизвикат страх сред православното население. Двама от шестимата подсъдими бяха осъдени задочно, тъй като те са в затвора в съседно Косово, където излежават присъди за незаконно притежание на оръжие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай