20 000 в Скопие: Груйо, отивай си (ОБЗОР)

20 000 в Скопие: Груйо, отивай си (ОБЗОР) | StandartNews.com

Македонци и албанци заедно поискаха на митинг оставката на премиера

Най-големият митинг в историята на Македония от 25 години събра вчера в Скопие 20 000 души, които протестираха срещу управлението на премиера Никола Груевски. Македонци и албанци застанаха един до друг и скандираха „Груйо, отивай си". Само преди седмица в населения предимно с албанци град Куманово имаше въоръжена атака, при която загинаха осем полицаи. „Груевски, ти приключи, отивай си. Оставаме на площада до оставката на премиера", каза пред хилядите протестиращи в центъра на македонската столица опозиционният лидер Зоран Заев.

Именно той разпространи аудиозаписи, в които се чува как управляващите се опитват да прикрият убийството на младеж. Това предизвика масови протести срещу правителството и призиви Груевски да си подаде оставката. Във вчерашния митинт участваха хора от цялата страна. Над 2000 души пристигнахаот Битоля, още 3000 дойдоха от Прилеп, хиляди от Щип, Струмица, Охрид, Кавадарци, Велес. Часове преди протеста опозицията обвини управляващите, че се опитват да спрат протестиращи от страната да дойдат в Скопие, като оказват натиск на автопревозвачите.

Протестиращите се събраха на няколко места в Скопие, откъдето потеглиха към сградата на правителството. Митингът там започна с химна на страната. На трибуната излязоха младите. Местен студент заяви, че не желае повече да бъде роб на управляващите и иска да живее в свободна и демократична Македония. Десетки хиляди започнаха да скандират "Убийци", когато водещият на митинга спомена името на легендарния журналист Никола Младенов, който загина при съмнителни обстоятелства. Протестиращите носеха македонски, албански и турски знамена и плакати с надпис "Оставка". „Днес след десет години истината вече е факт.

Реки от хора по улиците на Скопие от цяла Македония. Груевски не може да направи нищо повече освен да напусне сградата на правителството. Да свирнем всички, да го събудим и да й помогне на Македония", каза лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев, а множеството продължително надуваше свирките. Част от протестиращите обещаха да окупират центъра на Скопие до оставката на премиера Груевски. За тази вечер е насрочен проправителствен митинг, а кметове призоваха хората масово да се включат в него.

"Нямам намерение да подавам оставка или да се съглася на преходно правителство. Ако отстъпя, това ще е проява на страхливост. Ще се изправя срещу нападките", каза Груевски по проправителствената телевизия Sitel TV. Руското външно министерство пък изрази позиция по кризата като Сергей Лавров обвини "западни организатори", че се опитвали да раздухат революция в Македония. Според него това било свързано с отказа на Македония да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия заради Украйна и може би с очакваното включване на Скопие в проекта "Турски поток".

Станишев: Искаме да видим Македония стабилна и европейска

"Хората, които са се събрали тук, се борят за демокрация. За мен е удоволствие да бъда тук, от името на всички европейски социалдемократи. Тук съм не за да ви уча. Тук съм, за да чуя вашия глас". Това заяви в Скопие лидерът на ПЕС Сергей Станишев. "Вашето послание е ясно - вие искате мир. Искам да изразя своите съболезнования на семействата на всички, които загинаха в Куманово", заяви Станишев. "Чух, че много години свободата на словото е била потискана. Но това вече не е приемливо", изтъкна Станишев. Той увери, че гласът на македонците се чува и в ЕС. Накрая той се обърна към присъстващите на български език. "Скъпи приятели, братя и сестри. Искаме да видим Македония стабилна, просперираща, спокойна и европейска", заяви Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай