2 дни след убийството на Абе. Японците направиха фурор на изборите

Уникална победа за партията му

2 дни след убийството на Абе. Японците направиха фурор на изборите | StandartNews.com

 

2 дни след като бившият премиер на Япония Шиндзо Абе беше застрелян, на изборите за горната камара в парламента неговата партия получи зашеметяващи резултати, предава агенция  Belga.

Либерално-демократическата партия на Абе и нейният коалиционен партньор – дясната партия „Комейто“  си осигуриха 83 от общо 125 места в горната камара. Общият брой на креслата там е 248, а половината от тях се сменят на всеки 3 години.

Очаква се избирателната активност да е далеч по-висока от тази на предишните сенатски избори, както и рекордно много жени да влязат в парламента.

Японците масово гласуваха след като изборите бяха помрачени в петък с убийството на Абе – един от най-известните политици в страната, по време на предизборен митинг. Трагедията предизвика пълен шок в обществото, партиите преустановиха предизборната си активност, а в събота полицията взе безпрецедентни мерки за сигурност като отчете, че безопасността по време на кампанията не е била на високо ниво.  

Победата на партията на Абе се очаква да укрепи властта на сегашния премиер Кисида, който е ученик на Абе, като му даде възможност да продължи с курса на Япония към „новия капитализъм“ и да запази твърдата позиция в отношенията с Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай