18 деца с рак след аварията във Фукушима

Опасността на АЕЦ „Фукушима-1" скача от 1-во ниво „аномалия" до 3-то ниво „сериозен инцидент"

18 деца с рак след аварията във Фукушима | StandartNews.com

Токио. Минимум 18 деца в японската префектура Фукушима са с диагноза рак на щитовидната жлеза след аварията в едноименната атомна електроцентрала през 2011 г. Още 25 непълнолетни са регистрирани с признаци на това заболяване, но засега диагнозата остава непотвърдена, предаде ИТАР-ТАСС.

Броят на непълнолетните с рак на щитовидната жлеза във Фукушима се увеличи шест пъти от февруари тази година. Въпреки това от специалната комисия на местните власти посочиха, че до момента няма потвърждение, че регистрираните случаи на онкологичното заболяване са предизвикани от въздействието на радиацията.

„Смятаме поотделно да проучим всеки един от случаите на рак, за да изясним причините за възникването му", заяви ръководителят на комисията Хокуто Хоши.

Япония ще повиши драматично предупреждението си за опасност при изтичането на замърсена вода от АЕЦ „Фукушима-1", съобщи още японският ядрен регулатор, предаде агенция Ройтерс.

Опасността от задълбочаващата се криза на АЕЦ „Фукушима-1" ще бъде повишена от 1-во ниво „аномалия" до 3-то ниво „сериозен инцидент" по Международна скала за ядрени и радиационни събития (INES), заяви говорител на регулатора.

Това е първият път, в който Япония ще издаде предупреждение за опасност по международната скала, след като централата бе унищожена от земетресение и последвало го цунами през 2011 година.

Водата, която изтича от централата, е толкова замърсена, че ако човек стои близо до нея в продължение на час, ще получи облъчване, пет пъти над границите за професионално облъчване. 

Японският ядрен регулатор съобщи, че има опасност от изтичане на вода от други резервоари за съхранение на радиоактивна вода на АЕЦ „Фукушима-1", предаде агенция Ройтерс. Вчера бе установено изтичане на силно радиоактивна вода от един от контейнерите.

 



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай