12 жертви на опасни колбаси в Дания

12 жертви на опасни колбаси в Дания | StandartNews.com

Копенхаген. Най-малко 12 души са починали в Дания от листериоза от септември миналата година, съобщиха местните медии. Те се разболели след консумация на заразено месо, използвано при производството на свински колбаси. В сряда Министерството на храните, селското стопанство и риболова затвори малката месна фирма Jorn A. Rullepolser A/S край столицата Копенхаген и изтегли от пазара продукцията й. Установено е, че източникът на заразата е опасната бактерия листерия, открита в месото.

По данни на ведомството от септември 2013 г. в страната са регистрирани 20 случая на заболяване от листериоза. Само за последните 2 месеца на 2014 г. се заразили 15 души. Властите уверяват, че вече всичко е под контрол. Здравните органи се опитват да разберат дали колбасите са били доставяни в училища и ресторанти и дали са били изнасяни.

Властите в Норвегия веднага предупредиха хората за опасността от употребата на колбасите на датската фирма. "Ако имате такива, молим ви да ги изхвърлите в кофата за боклук. Нямаме причина да подозираме други датски продукти, продаващи се в Норвегия", заявиха от местното управление за контрол на качеството на храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай