10 неща, които не знаете за Елизабет II

10 неща, които не знаете за Елизабет II | StandartNews.com

Ролята на кралица Елизабет II като държавен глава на Великобритания е по-скоро церемониална. Монархът вече не държи почти никаква сериозна власт. Въпреки това все още се ползва с много привилегии, някои от които ще ви се сторят доста необичайни.

Притежава лебедите по р. Темза

Технически погледнато, всички немаркирани лебеди в открити води са собственост на кралицата. Монархът обаче "упражнява" това си право само "върху определени протежения на река Темза и нейните притоци", пише в официалната уебстраница на кралското семейство. Всяка година се провежда специална церемония, при която лебедите в Темза се хващат, слага им се халка и се пускат отново като част от преброяването на популацията им. Освен това така нареченият Надзирател на лебедите, който е професор по орнитология към департамента по зоология в Оксфордския университет, проверява здравословното им състояние. Елизабет II също така "притежава" всички делфини, китове и есетри във водите около Великобритания. Законът датира от 1324 г. по времето на крал Едуард II.

Кара без шофьорска книжка

Въпреки че шофьорските книжки се издават от името на кралицата, тя е единственият човек във Великобритания, който може да кара кола без такъв документ. Освен това автомобилите й могат да нямат регистрационни табели. Въпреки това монархът се чувства доста удобно зад волана. Елизабет IIтт се научава да кара по време на Втората световна война, когато управлява камион за първа помощ. Може да сменя и свещи. Не се притеснява и да показва шофьорските си умения. През 1998 г. изненада краля на Саудитска Арабия (тогава все още принц) Абдула, като го повози из имението си в Балморал.

Няма и паспорт

За разлика от другите членове на кралското семейство, Елизабет II няма нужда от паспорт, защото те се издават от нейно име. Въпреки липсата на такъв документ кралицата е пътувала в чужбина стотици пъти.

Има персонален банкомат

Макар да няма нужда от кеш, монархът има на разположение личен банкомат. Той се намира в мазето на Бъкингамския дворец. Собственост е на една от най-ексклузивните и престижни банки във Великобритания - Coutts.

Има и личен поет

Поетът лауреат е почетна длъжност в британското общество. На този пост се назначава поет, "чиито творби са от национално значение", пише в официалния сайт на британската монархия. Когато тази длъжност е създадена, поетът лауреат получава възнаграждение от 200 паунда на година и бъчва сладко бяло вино. Сега му плащат барел шери. Настоящият личен поет на Елизабет II всъщност е поетеса - Керъл Ан Дъфи, която ще остане на поста до 2019 г.

Освободена е от данъци

По закон английската кралица е освободена от данъци. Елизабет II обаче плаща доброволно всички възможни, като данък общ доход и държавни такси, от 1992 г.

Има си рицари

Да, те вече не яздят коне и нямат копия и щитове, но Великобритания още не се е отказала от рицарите си. Назначават се от кралицата и лично тя им дава титлата. В рицарство се посвещават хора, допринесли с нещо изключително за британското общество - в бизнеса, в изкуството, във военното дело, в спорта и т.н. След като Тери Пратчет получи рицарска титла, легендарният писател си изкова специален меч, като използва парчета от метеорит. Всяка година министрите изготвят списък с номинираните за рицарство личности и го връчват на кралицата за одобрение.

Глава е на църквата

Кралица Елизабет II е глава на Английската църква, държавната религия на Великобритания, установена за първи път, след като крал Хенри VIII се отцепва от Римокатолическата църква през ХVI век. Официалната титла на кралицата е "Защитник на вярата и върховен управител на Английската църква". Тя има властта да назначава епископи и архиепископи, но го прави само по съвет на премиера, който от своя страна първо се съветва с църквата.

Има съдебен имунитет

Всички съдебни преследвания се правят от името на кралицата, което означава, че тя има съдебен имунитет и също така не може да бъде привикана да дава показания. Ако обаче монархът извърши някакво голямо престъпление, почти сигурно ще бъде принуден да абдикира.

Плащат й странни налози

Много собственици на големи земи на Острова плащат странни данъци на кралицата, обособени със закон от векове. Собственикът на шотландския замък Фоулис например е задължен при поискване да донесе на кралицата снежна топка по време на лято. Английският град Глостър пък плаща рента за земята под формата на огромен пай със змиорка. Град Грейт Ярмът е задължен всяка година да й доставя 100 херинги, изпечени в тесто.

Три поколения чакат за трона на Елизабет Втора. Повече за престолонаследниците може да прочетете ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай