100 000 имигранти са спасени от Италия в Средиземно море

100 000 имигранти са спасени от Италия в Средиземно море | StandartNews.com

Рим. Италианският флот обяви, че е спасил повече от 2000 имигранти през уикенда от лодки в Средиземно море, с което броят на търсещите убежище в страната е достигнал близо 100 000.

Последните спасени са били 94 имигранти на борда на 30-метров ветроход, заловен край бреговете на Калабрия от бреговата охрана. Трима турски мъже на кораба са били арестувани за подозрения за организиране на трафик на хора.

Още 2700 имигранти бяха спасени миналата седмица, а лодките продължават да идват като трафикантите се възползват от спокойните летни морета.

Повечето от имигрантите, извършващи рискови и често смъртоносни пътувания, идват от Еритрея, Сомалия и Сирия, но има и много от Азия и централна Африка.

Италия засили усилията си за прихващане на нелегалните имигранти с операцията "Mare Nostrum", която бе започната след като при две корабокрушения през октомври 2013 г. загинаха над 400 души.

Данни, оповестени в края на юли, показват че близо 93 000 мигранти са били спасени от началото на 2014 година.

Предишният рекорден брой имигранти, пристигащи в Италия, бе по време на Арабската пролет, когато около 60 000 пресякоха Средиземно море от Африка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай