Сергей с рамо за Юнкер днес

Сергей с рамо за Юнкер днес | StandartNews.com

Кристалина или Вигенин в състава на новата ЕК

Соцлидерът Сергей Станишев ще даде днес в Страсбург очаквано рамо на кандидата за президент на ЕК Жан Клод Юнкер (ЕНП). Но ще припомни основните 10 приоритета на ПЕС, срещу които десният кандидат ще получи необходимата му подкрепа на избирането му на върха на ЕК. "Ще настоявам за решителни действия за стимулиране на растежа в ЕС чрез стратегически дългосрочни инвестиции, които създават работни места", потвърди пред "Стандарт" Станишев. Той припомни, че икономиката на ЕС трябва да стане конкурентна в световен мащаб в краткосрочен и средносрочен план.

"Няма да отстъпим и от ангажимента ни да разширим програмата срещу младежката безработица в страните членки", каза още Станишев. От 10,00 до 12,30 часа в Европарламента ще се дебатира последно по програмата на Юнкер, който в началото на заседанието ще направи изявление. Станишев ще направи своето изказване като знак на подкрепа на ПЕС към ЕНП за върха на ЕК.

Междувременно на 16 юли, но в Брюксел се очаква премиерите на държавите от ЕС да направят своите номинации за еврокомисари. Със сигурност Станишев няма да е българският вариант, тъй като лидер на ПЕС е получил неофициални номинации да бъде отново претендент за президент на социалистите. Сигналите от София и Брюксел засега са разнопосочни, но определено външният министър Кристиан Вигенин и сегашният представител на България в ЕК Кристалина Георгиева са двете спрягани имена. Има голяма вероятност Вигенин да надделее за екипа на Юнкер, отбелязаха многозначително дипломати. И се позоваха на светкавичната реакция на външния ни министър по кризата с Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай