Планът "Станишев" дава 20 млрд. Е на младите

Планът "Станишев" дава 20 млрд. Е на младите | StandartNews.com

ПЕС стартира кампанията си за младежки план, бори се за подкрепа от 28-те членки на ЕС

Няма да спрем, няма да починем, докато не успеем. С тази увереност лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев откри кампанията за Плана за младежта - сравняван по обхват и мащаб с плана "Маршал".

Придобил известност като плана "Станишев", той се базира на 4 основни стълба - младежка гаранция, насочена към трудова заетост, достъп до култура и образование, какво и детска гаранция.

"Състоянието на Европа е тревожно, младите са разочаровани - те вече не вярват в проекта "ЕС". Затова потегляме на пътуване към по-добра Европа, която да стане двигателна сила, да носи надежда и да дава вяра на младите", обяви Станишев пред политици и лидери на младежки организации в сърцето на ЕС - Брюксел.

Борбата тепърва започва

Лидерът на ПЕС очаква преговорите между европейските институции за плана да започнат наесен. До тогава социалистите ще се борят за подкрепа и на национално ниво. За това обаче все повече младежи трябва да узнаят за кампанията. "Едно от първите публични събития ще е в България, да чуят младите за плана и да започне натиск", разкри Станишев. "Моят опит сочи, че само с разнопосочен натиск и към страните, и към институциите, се постига рвзултат", уверен е той.

Пред "Стандарт" Станишев заяви, че ще се бори всички мерки да бъдат одобрени. Като най-важни обаче той вижда осигуряването на 20 милиарда евро до 2020 година за младежка заетост, разширяване обхвата на младите до 30 години. "Първостепенно е младежката гаранция да стане постоянно действащ механизъм на ЕК", подчерта лидерът на ПЕС. И допълни: "Тези стълбове са свързани - идеята е да има грижа от детската градина през училище и университета до пазара на труда".

Трябва действие

Според Станишев много хора са наясно, че младите се обезкуражават, насочват се към антиевропейски и националистически настроения. "Или стоиш със скръстени ръце и гледаш, или правиш нещо, за да обърнеш тази тенденция. Ние сме движение на действието, искаме да обърнем негативната тенденция в Европа", амбициран е лидерът на ПЕС. Визията му за млада Европа се базира на промяната. "Ако младите не виждат надежда, какво очакваме..", аргументира се той.

Промяната идва

Младите са уморени все да са в центъра на политически дебати, но никога нищо да не се случва. Ние сме най-квалифицираното поколение, но нямаме работа или заплатите са ниски. Така лидерът на фламландската социалистическа партия Джон Кромбе очерта проблемите, пред които са изправени младите в Европа. Той обаче е уверен, че промяната идва с мерките, които планът "Станишев" чертае. За него настоящата ситуация не е провал на младите, а на политиките.

Младежката гаранция вече успява

След като на 12 март премиерите социалисти подкрепиха плана, зад него застана днес и Лорет Онелинкс - президент на младите европейски социалисти. Тя очерта и първите успехи на идеята на ПЕС - само за послените три години младежката гаранция е донесла 5000 работни места на младежи в Брюксел и стаж за 1000. 64% от стажантите после са били трайно наети. "Това носи надежда за всички", изтъкна Онелинкс. Според нея 30% е спадът на безработицата сред младите в Брюксел от старта на мярката.

Европа да инвестира в младите

Подкрепа за плана вече има и от редиците на ЕП. Мария Жое Родригез - вицепрезидент на групата на социалистите и демократите в европарламента, също застана зад убеждението, че Европа трябва да инвестира в бъдещето на младите.

"Това е отличен старт, трябват ни повече ресурси, повече работни места за младите", изтъкна тя. И уточни:" Работни места, които да са достойни, да осигуряват бъдеще за млада Европа". За нея кризата се превъзмогва с инвестиция в трудовата заетост и това може да се отнесе като решаваща мярка и за кризата с бежанците.

#Act4Youth

Планът "Станишев" пое с летящ старт и в социалните мрежи. Хаштагът за събитието презве Туитър. С него обаче идва и специална награда - един от използвалите #Act4Youth, посочвайки един от стълбовете на плана, ще бъде възнаграден с екскурзия в Прага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай