Обама: В Куба ще настъпи промяна (ОБЗОР)

Обама: В Куба ще настъпи промяна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Президентът на САЩ се срещна с Раул Кастро на историческата си визита

В Куба ще се случи промяна и аз смятам, че Раул Касто разбира това, заяви президентът на САЩ Барак Обама по време на срещата си с кубинския лидер Раул Кастро в Хавана днес. Обама е първият президент на САЩ, който посещава Куба след революцията на Фидел Кастро от 1959 г.

Това е трета среща между двамата лидери от обявяването на сближавано на страните им в края на 2014 г., но първа на кубинска земя. Предишните две бяха през април 2015 г. на срещата на върха на двете Америки в Панама и през септември на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Обама и Раул Кастро бяха приветствани от почетната охрана на Двореца на революцията и изслушаха националните химни на САЩ и Куба. Планирано е двамата да имат две поредни срещи. Това ще са най-широките разговори на високо ниво между двете страни от десетилетия.

Първата среща бе само между двамата, придружени от преводачи и служители за сигурност. След това в разговорите се включиха първите дипломати и на двете страни. Основните точки, предвидени от САЩ в разговорите, са икономическата либерализация, която ще позволи американските инвестиции и предприемачество в Куба и промяна в състояние на човешките права в страната, което да даде възможност за демократични реформи. Въпреки дипломатическото сближаване наложеното от САЩ през 1962 г. ембарго над Куба остава в сила и очакваните от Вашингтон промени може да се забавят, отбелязва Франс Прес.

Преди срещата с Кастро днес Обама положи венец на Площада на революцията пред мемориала на героя за независимостта на Куба от Испания през 19. век, поета и журналист Хосе Марти. "Голяма чест е да отдам почит на Хосе Марти, който даде живота си за независимостта на своята родина. Неговата страст към свободата и самоопределението продължава да е жива в кубинския народ днес", написа Обама в книгата за гости, цитиран от американските медии.

Президентският самолет "Еър Форс 1" се приземи на летище "Хосе Марти" в покрайнините на столицата около 22,20 българско време в неделя. Впоследствие Обама се насочи към американското посолство в Хавана, където поздрави служителите в американското посолство. "Това е историческо посещение и историческа възможност", заяви той по време на срещата със служителите на посолството. "Какво става, Куба?", написа Обама в профила си в социалната мрежа "Туитър" малко след кацането, като използва разговорна фраза от Острова на свободата. Заедно с него са съпругата му Мишел и двете им дъщери. Американската делегация включва още членове на Конгреса и представители на големия бизнес, пише ТАСС. Над 1500 журналисти от различни международни медии ще отразят визитата, отчетоха от кубинските власти. "Току-що кацнахме. Нямам търпение да се срещна и чуя пряко хората в Куба", допълни Обама в социалната мрежа. Усмихващият се президент слезе от самолета, заедно с първата дама и децата им Саша и Малия, отваряйки чадърите си заради дъждовното време.

"През 1928 година президентът Куулидж идва на борда на боен кораб и пътуването му е отнело три дни. На мен ми трябваха три часа", заяви още Обама пред служителите на посолството. Дипломатическото представителство беше открито миналия август след година и половина тайни преговори между двете страни, припомня Франс Прес. "Американското посолство означава по-ефективно налагане на ценностите и интересите ни, както и по-ефективно разбиране. Знам, че са били напрегнати 7 месеца. Всеки ден вие сближавате САЩ и Куба", похвали Обама служителите. В програмата му са включени също така още една среща с Раул Кастро, посещение на бейзболен мач в Хавана, разговори с представители на опозицията и реч в Националния театър в Хавана, която ще бъде излъчена по държавната телевизия. Президентът Обама си тръгва от Куба днес.

Тръмп бесен, Раул Кастро не посрещнал президента

Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп прие като проява на неуважение към Барак Обама факта, че кубинският лидер Раул Кастро не го посрещнал на летището.

"Президентът Обама прелетя целия път до Куба, но нито Раул Кастро, нито Фидел Кастро го посрещнаха. На летището нямаше нито едно официално лице", каза Тръмп. Милиардерът обаче бърка, защото Обама бе посрещнат от няколко официални лица, сред които кубинският външен министър Бруно Родригес и кубинският посланик в САЩ Хосе Кабанас. "И какво правим в такъв случай? Сега ще ви кажа. Първо звъним и питаме кой ще дойде да посрещне държавния ни глава. Ако отговорят - никой, тогава не отиваме, за да не изглеждаме като глупаци", каза още милиардерът. "Разбирате ли? Президентът Обама кацна в Куба и Раул Кастро, който е начело на страната и е посрещал папата и други известни личности, не си направи труда да отиде, за да посрещне президента на САЩ. Ако питате мен, Обама трябваше да обърне самолета и да се прибере обратно", заключи милиардерът.

Раул Кастро относително рядко се показва пред публика, отбелязва АП. Но той посрещна на същото летище в Хавана папа Франциск през февруари и руския патриарх Кирил миналия месец.

От Белия дом заявиха, че не виждат нищо обидно във факта, че Раул Кастро не е посрещнал Обама на летището. Президентският заместник-съветник по въпросите на националната сигурност Бен Роудс каза, че въпросът дали кубинският лидер ще бъде на летището "никога не е бил поставян или обсъждан".

55% от американците за отмяна на ембаргото

Повечето американци подкрепят нормализиране на дипломатическите отношения между САЩ и Куба, както и прекратяване на ембаргото между двата съседа. Това показват резултатите от социологическо проучване на CBS News/New York Times, цитирано от световни агенции. То бе публикувано часове след началото на посещението на президента Обама в Куба.
58% от анкетираните отбелязват, че подкрепят дипломатическо размразяване, започнало през декември 2014 г., а 25% са против. По отношение на търговското ембарго с комунистическия режим, което остава, макар двете държави да възстановиха отношенията си, 55% отбелязват, че искат да бъде отменено. Докато 62% от анкетираните смятат, че възстановяването на отношенията ще бъде предимно в полза за САЩ, само 40% казват, че ще е за добро най-вече за Куба. Общественото одобрение към Обама и по-конкретно политиката му към Куба се е увеличило с 8% от 2014 г. до 52%. 78% от демократите одобряват политиката на Обама към Куба, докато 55% от републиканците не са доволни, а 23% са на обратния полюс. Проучването е проведено на 11-15 март. В него са участвали 1022 души.

Заради визитата отложиха концерт на "Ролинг стоунс"

Посещението на Обама в Куба обърка културната програма на страната. Визитата на американския президент отложи друго историческо посещение - на легендарните "Ролинг стоунс". Те трябваше да имат безплатен концерт в Хавана на 20 март, но драконовските мерки за сигурност го отложиха с 5 дни. Мик Джагър и компания се пошегуваха, че Обама ще подгрее публиката за тях. Подготовката за концерта е с невиждани за кубинците мащаби. За шоуто бе изпратена над 500 тона техника в повече от 60 контейнера. За построяването на огромната сцена работят над 200 души, а 10 огромни екрана са разположени около спортния комплекс, където ще свирят рок динозаврите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай