Златен шанс! Ще станем ли домакин на Зимните олимпийски игри

Весела Лечева с подробности как може да стане това

Златен шанс! Ще станем ли домакин на Зимните олимпийски игри | StandartNews.com

София отново ще има шанс да получи домакинство на Зимни олимпийски игри, след като МОК отвори вратата за повече кандидати. Това заяви бившият служебен министър на младежта и спорта Весела Лечева, която отскоро е и член на комисия към Международния олимпийски комитет, в интервю за БНР.

Според нея това става възможно след решението на МОК, взето на сесията в Мумбай, (Индия) за поделено домакинство между две държави за Зимни олимпийски игри за 2030 и 2034 година. То беше подкрепено от президентите на всичките седем международни федерации в зимните олимпийски спортове. Доклад, разглеждащ въздействието на изменението на климата върху Зимните олимпийски игри, разкри намаляването на групата от потенциални домакини до 2040 г. и допълнително до средата на века заради климатичните промени. Новата възможност за споделено домакинство ще отвори вратите и пред други държави, които нямат готовност.

„Шансът на столицата ни е в съвместните домакинства, които вече се обсъждат заради нарасналите разходи и климатичните промени. Според актуален доклад, разгледан по време на сесията на МОК, не повече от 10 държави могат да поемат в момента домакинство на зимни игри. Ние вече сме кандидатствали и първия път бяхме на крачка да спечелим. Имаме добри зимни курорти, а и натрупан организационен опит в световни и европейски купи и първенства“, коментира Лечева, която от септември е член на комисията по „Обществени въпроси и корпоративни комуникации“ към МОК.

Дискусиите относно устойчив икономически модел за зимните олимпийски игри също продължават, след като друго проучване на Комисията показва, че разходите за организиране на спортни събития на игрите са значително по-високи от тези за световни първенства..

Дали отново ще доживеем да има българин в МОК, където отсъстваме от 2005 г. след изключването на Иван Славков? Ще дойде време отново да имаме свой представител, казва пред БНР Лечева.

Весела Лечева съобщи, че от сесията на МОК има още една важна новина за българския спорт, която касае спорт, донесъл ни много олимпийски медали и световни успехи. Вдигането на тежести ще остане в олимпийската програма за Лос Анжелис 2028 г. Межуднародната федерация обаче ще трябва да гарантира напълно прозрачна антидопингова политика. В програмата остава и модерният петобой.

По повод на ремонта на стрелбищния комплекс в столичния квартал „Гео Милев“, председателят на Българския стрелкови съюз информира, че той е на финалната права: 

Радвам се, че той е пред завършване и че спортната стрелба ще има своя нов и уютен дом. В нашия спорт през последните 30 и повече години не беше инвестирано нищо, което беше обидно към неговите традиции и успехи.“

Весела Лечева каза, че има работни отношения със своя наследник министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, но вижда желание да се надгражда постигнатото, а не да се започва всичко наново.

А за това дали спортните ни обекти могат да са рентабилни: "Когато инвестираме в голямо съобърежение, катоАрена София“, „Арена БургасилиАрена Русе“, има желание и за нов национален стадион, никой не поставя въпроса как те да се управляват. А това е най-важната тема.“

През септември Весела Лечева беше избрана за член на една от комисиите на МОК - „Обществени въпроси и корпоративни комуникации“. По този начин тя стана първата българка след Надежда Лекарска, която намира място в престижната организация.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай