Зимните спортове са срещу зимно първенство по футбол

Зимните спортове са срещу зимно първенство по футбол | StandartNews.com

Берлин. Международната федерация по ски (FIS) призова всички управителни органи на зимни спортове да се противопоставят на всеки етап за плана световното първенство по футбол в Катар през 2022 да се проведе през зимата, страхувайки се това ще навреди на собствените й състезания, предаде Ройтерс.

След заседанието на съвета късно в неделя от FIS заявиха, че планират да се споразумеят за резолюция с други шест федерации на зимните спортове за комбинирана атака срещу управителния орган на световното първенство по футбол заради плановете на ФИФА да смени датите на турнира в Катар.

"FIS ще отправи предложение към останалите шест международни спортни федерации в зимните спортове за подписването на резолюция срещу организирането на световно първенство по време на зимния спортен сезон през 2022 г.", се казва в краткото становище на ските.

FIS отдавна гледа подозрителни на плановете на ФИФА, тъй като смята, че най-популярното футболно събитие ще отнеме от зрителския интерес и спонсорите на ски сезона.

Засега е сигурно, че зимното световно първенство е неприемливо за американските телевизионни компании, тъй като ще съвпадне със сезона на американския футбол. Европейските национални футболни лиги също са против, тъй като ще се наложи прекъсване на техния сезон.

Наскоро ФИФА отложи въпроса за преместването на световното първенство от лятото за зимата, като учреди група за проучването на детайлите по различните предложения.

Международният олимпийски комитет (МОК) също следи внимателно действията на ФИФА, защото през зимата на 2022 г. предстои провеждането и на зимни олимпийски игри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай