Жул Бианки е в болница след катастрофа на Гран При на Япония

Жул Бианки е в болница след катастрофа на Гран При на Япония | StandartNews.com

Пилотът на "Маруся" Жул Бианки бе приет в болница в безсъзнание и сериозни травми на главата след тежката катастрофа в Гран при на Япония във Формула 1, която прекрати надпреварата шест обиколки преди края.

Бащата на французина обясни пред телевизионния канал "Франс 3", че в момента 25-годишният състезател е подложен на операция и състоянието му е много тежко.

"Компютърната томография показа, че Бианки е с тежки контузии на главата. След операцията предстои да бъде преместен в интензивното отделение, където ще е под постоянно наблюдение", се казва в последната официална информация на Международната автомобилна федерация.

Бианки излетя в завоя "Дънлоп" под засилващия се дъжд на вече мократа писта "Сузука" и се удари странично в багер, извеждащ от зоната за сигурност катастрофиралия обиколка преди това "Заубер" на Адриан Сутил.

Пилотът веднага е бил откаран в медицинския център на трасето, като първоначално е бил в съзнание. Медицинският хеликоптер не е получил разрешение да излети в тежките условия и пострадалият французин е бил транспортиран с линейка до Университетската болница Мие, която е на около 15 км от "Сузука".

"Пилотът е в безсъзнание. Той беше откаран в болница с линейка, защото медицинският хеликоптер не може да излети в тези условия. В този момент не можем да кажем нищо. Ще ви информираме възможно най-бързо", заяви по-рано медия делегатът на ФИА Матео Бончиани.

Изпълнителният директор на "Ферари" във Формула 1 Матео Матиачи и Фелипе Маса са тръгнали към болницата, за да бъдат до Бианки. За момента информацията в падока е, че французинът е с много тежки наранявания.

"Мислите ми са с моя колега. Дадоха ни известна информация и всичко изглежда много, много сериозно", обясни пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг, който завърши втори зад съотборника си Люис Хамилтън. Обявеният за победител британец допълни, че Бианки е "тежко ранен".

Французинът е член на програмата за млади пилоти на "Ферари" и кара втория си сезон във Формула 1. През тази година той завърши на изключителното девето място в Гран при на Монако и донесе първата точка за "Маруся" от влизането на отбора във Формула 1 през 2010 г.

Пилотът е определян като един от най-големите млади таланти в спорта и беше гласен за потенциален заместник на Фернандо Алонсо в Скудерията заедно със световния шампион Себастиан Фетел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай