Понеделник,

Започна младежкият олимпийски фестивал в Осогово

От: Пламен Вълков -
156
Започна младежкият олимпийски фестивал в Осогово
A
A
A

Скиорите от Самоков и бордистите на Бороспорт, Блейд и Амерспорт спечелиха най-много титли в  първия ден от олимпийския младежки фестивал, който започна днес в Осогово. Организатори на събитието, което се провежда под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст.

Първи на старт застанаха алпийците. В гигантския слалом на стръмната и отлично подготвена писта „Людмил Янков“ при 14-годишните най-бързи бяха Елена Кръшняк от Мотен и Борислав Тодоров от Рилец Самоков. При 16-годишните триумфираха представителите на Чамкория, грабнали и двете титли с победите на Красимир Вададжийски и Росица Мирчева, станала шампионка за втора поредна година.

Веднага след това във Фънзоната се състояха спусканията на сноубордистите. Най-много титли при тях грабнаха представителите на Бороборд – 4, а с по два златни медала си тръгнаха представителите на Блейд и Амер спорт. Шампионката при 15-годишните Андреа Коцинова спечели четвърто поредно отличие в последните 4 издания на олимпийския фестивал в Осогово.

Всички присъстващи топло приветстваха световната звезда в сноуборда Александра Жекова, която награди и поздрави част от призьорите, а останалото време посвети в усърдна подготовка и обработка на бордовете на малките състезатели. Бъдещите нейни наследници по пистите бяха окрилени от присъствието на прочутата българка, доставила на нацията незабравими мигове с представянето си по световните писти.

Сред официалните лица при откриването и наградили призьорите бяха областният управител Виктор Янев, председателката на Общинския съвет на Кюстендил Михаела Крумова, председателят на Асоциация „Спорт в свободното време“ Анатоли Илиев, управителяят на ски и борд зона „Осогово“ Явор Спиридонов и др. С топли думи към участниците се обърна областният управител Янев, а Анатоли Илиев поздрави присъстващите от името на председателя на БОК Стефка Костадинова и благодари за участието. Специални възпоменателни медали на БОК бяха връчени на Виктор Янев, Михаела Крумова, Явор Спиридонов, на спортния директор на фестивала Даниел Дуков и на директор „Алпийски дисциплини“ на фестивала Георги Киров – с благодарност за помощта при организацията на форума от страна на областта, града и ски и борд-зона Осогово. За младите български таланти в зимните спортове бяха осигурени много предметни награди и призове.  Всички стартове и церемонии се провеждат при стриктно спазване на здравните мерки.

За пета поредна година ски-център Осогово е домакин на Олимпийския зимен младежки фестивал, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Под ръководството на Явор Спиридонов, управител на ски и борд зона „Осогово“, домакините осигуриха отлични условия и перфектна организация.

Над 350 деца от 37 клуба се включват в тазгодишното издание на младежкия олимпийски фест, който за първи път се провежда в две планини – Осогово и Родопите. Заради здравните мерки в някой от спортовете това е първо сериозно изпитание за зимата, равносилно на държавно първенство, тъй като част от стартовете бяха отменени. Големият интерес, добрата организация и отличните снежни условия са предпоставка тези състезания традиционно да се превръщат в своеобразни национални срещи за най-малките ни надежди в белите спортове.

Утре в програмата предстоят стартовете по ски-бягане в три възрастови групи – до 12, до 14 и до 16-годишни. На старт ще застанат 92 момичета и момчета от 12 клуба. В неделя Фестивалът ще се премести в Родопите, където ще завърши със състезанията на биатлонистите.

Със надпреварите в Осогово и в Чепеларе Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които местните хора получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС. Сега сред домакините на Фестивала вече се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове.

Организатори на зимният фестивал, който се провежда вече девета поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях сега се подготвят за зимните олимпийски игри през следващата година в Пекин. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Ето и призьорите от първия ден на Олимпийски младежки зимен фестивал 2021:

СКИ АЛПИЙСКИ ДИСЦИПЛИНИ ГИГАНТСКИ СЛАЛОМ:

U14 момичета: Елена Кръшняк (Мотен) 34,49 сек. (класиране по по-добро време от двата манша), Мия Паул (Витоша ски) 36,13, Мелина Милева (Рилец Самоков) 35,56 сек.

U14 момчета: Борислав Тодоров (Рилец Самоков) 34,03 сек., Борислав Бабев (Витоша ски) 35,67, Александър Марков (Чамкория) 35,93 сек.

U16 момичета: Росица Мирчева (Чамкория) 34,87 сек., Симона Цекова (Банско) 36,14, Александра Карадимова (Банско) 37,81 сек.

U16 момчета: Красимир Вададжийски (Чамкория) 33,90 сек., Владимир Кърнолски (Чамкория) 34,12, Дейвид Славчов (Чамкория) 36,32 сек.

СНОУБОРД

U8 момичета: Василена Трайкова (Бороборд) 40,05 сек., Роза Масларска (Спорт Екстрийм) 47,84 сек.

U8 момчета: Константин Савчов (Бороборд) 37,41 сек., Иво Добруджански (Бороборд) 40,87, Марко Добрев (ОУТИПИ) 44,47 сек.

U11 момичета: Радостина Славова (Бороборд) 33,24 сек., Антоанет Иванова (Бороборд) 42,35 сек.

U11 момчета: Александър Георгов (Амерспорт) 26,86 сек., Антоний Антонов (Бороборд) 30,63, Филип Добрев (ОУТИПИ) 33,21.

U13 момичета: Яна Попова (Бороборд) 30,90 сек., Анита Райчева (Блейд) 34,39, Стефания Тончева (Мотен) 37,62 сек.

U13 момчета: Ивайло Ерменков (Блейд) 24,97 сек., Тодор Шумков (Амерспорт) 28,59, Димитър Василев (Амерспорт) 28,83 сек.

U15 момичета: Андреа Коцинова (Блейд) 27,51 сек., Йорданка Андонова (Амерспорт) 27,82, Яна Тумбева (Блейд) 28,01 сек.

U15 момчета: Димитър Илиев (Амерспорт) 23,87 сек., Иван Иванов (Мотен) 26,57, Стоян Пепеланов (Амер спорт) 27,26 сек.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com