Всички решения на Изпълкома на БФС

Промениха правилата за съдиите

Всички решения на Изпълкома на БФС | StandartNews.com

На първото си заседание за 2021 г. Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз взе решение за допълване на Правилника за договорите и трансферите на футболистите и на Правилника за статута на футболистите. Допълненията са следствие на приетите от ФИФА забрани, касаещи т.нар. „заобикалящ трансфер“, при който два последователни трансфера на един и същ футболист се осъществят в рамките на 16 седмици. При установена подобна практика Дисциплинарната комисия на БФС ще има правото да налага санкции съгласно Дисциплинарния правилник на БФС. С оглед временните правила, приети от ФИФА, с които до края на състезателната 2020/2021 г. се разрешава картотекирането на професионални футболисти в 3 клуба в рамките на един сезон, новата поправка бе включена в нормативните актове на БФС за настоящата кампания, както следва: дава се право на футболист-професионалист да се състезава за 3 клуба през посочения сезон и футболист може да бъде картотекиран в нов клуб извън трансферния период, ако договорът му е прекратен на основание пандемията от COVID-19.

Приети бяха предложенията за промени в Правилника за футболното съдийство, според които ограниченията за възраст на съдиите и асистент-съдиите, които са били в ранглистата на ФИФА в 5 последователни години без прекъсване, се променя от 45 на 47 години. Възрастовата рамка за съдии в Зоналните групи е 20-50 години, а на Областните – от 16 до 50 години. Промените са продиктувани от увеличението на броя футболни срещи и все по-големият недостиг на квалифицирани съдийски кадри.

Членовете на Изпълнителния комитет гласуваха да бъдат освободени съставът на Съдийската комисия и нейният председател Костадин Стоичков. На негово място бе избран Костадин Гергинов, а за заместник бе определен Георги Игнатов. Четиримата председатели на Зоналните съдийски комисии ще влязат в новия състав на СК, а останалите членове ще бъдат определени от новия председател.

Одобрен бе и проектодоговорът за въвеждане на системата VAR в българското първенство, като в най-кратки срокове той ще бъде подписан с цел системата да бъде въведена от плейофната фаза на сезон 2020/2021 г., както бе обявено предварително.

Въз основа решението на ИК от 7.12.2020 г., с което се възлага на Михаил Касабов да провежда разговори и да предложи кандидатури за старши-треньор на национален отбор-мъже и национален отбор-младежи, членовете на ИК бяха запознати с мнението на и.д. президента на БФС и експертната група, включваща Емил Костадинов, Йордан Лечков, Атанас Фурнаджиев и Кирил Домусчиев, и избраха за селекционер на „А“ националния отбор на България Ясен Петров. Начело на България U21 пък ще продължи да бъде досегашният селекционер Александър Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай