Влизаме на стадиона срещу поименен билет

Полицията ще може да държи хулиганите 25 дни в ареста и да им забранява да посещават мачове

Влизаме на стадиона срещу поименен билет | StandartNews.com

Ходенето на мач ще става срещу поименен билет или чрез система за електронно чекиране на личната карта на всеки запалянко. Във всеки сектор на стадиона пък ще има камери.

Това са част от мерките за борба с футболното хулиганство, които се залагат в промените в закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, представени вчера в парламента. Поправките бяха внесени от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля и бяха подписани пред медиите от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и шефа на спортната комисия в НС Славчо Атанасов, който оглавява работна група, която паралелно с това подготвя изцяло нов закон за футболното хулиганство. Сега се предлагат спешни мерки, които евентуално да влязат в сила преди новия футболен сезон наесен. При представянето на промените присъстваха зам.-министърът на МВР Красимир Ципов и зам.-директорът на СДВР ст. комисар Антон Златанов, тъй като органите на реда ще имат доста по-големи правомощия според поправките.

Една от тях предвижда полицейският началник, а не съда да налага забраната за влизане на стадиона на опасните фенове. Т.нар. ПАМ-ве (принудително-административни мерки) ще се налага от полицията след солидни доказателства и с помощта на камерите на стадиона. Тези наказания ще подлежат на съдебен контрол.
В закона са заложени над 15 състава, по които полицаите ще могат да налагат незабавни мерки спрямо футболните хулигани. Сред тях са

нахлуване на спортния терен, носене на маски, отправяне на ругатни

носене на спрейове и ножове, както и обидни плакати. Именно полицията ще е тази, която ще наложи забрана на дадения фен да посещава спортно мероприятие за определен период от време.

Представителите на МВР обясниха, че сега при сбиване хулиганът се извежда от стадиона, а в съда се води дело за средна телесна повреда. Докато делото върви обаче не може да се наложи забрана на виновника за посещение на мач. Затова и България е с най-малко забрани за посещение на спортни мероприятия. Ако даден фен проникне на мач с бомбичка, полицаите има право да я изземат, него да го изведат от стадиона, но не и да му наложат някакво наказание. Със сегашните поправки обаче забрана за влизане на стадиона ще може да се налага и от районния полицейски началник.

Важна поправка е тази, че занапред придружителите на непълнолетни лица ще трябва да попълват заявление.
Славчо Атанасов пък разясни, че ако на стадиона се промъкне футболен хулиган със забрана да посещава мач, то той ще получи ново наказание, което ще се обедини със старото. За посегателство ще се счита не само атаката над съдия, футболисти или полицаи, но и медицинския персонал и журналистите.

Законодателните промени дават възможност всяка спортна федерация да може да издаде свой регламент за провеждане на своите срещи и да избере един от двата варианта да допуск на феновете - с поименен билет или с чекиране на лична карта. За въвеждането на втория вариант обаче

ще са нужни поне 6 месеца, за да се
закупи нужния софтуер

Друга промяна предвижда обществено полезен труд и престояване в арестите на съответното полицейско управление до 25 денонощия за хулиганите. Целта е те да влязат в действие за началото на шампионата на футболната ни Първа лига в края на юли, стана ясно още по време на представянето. Въвежда се и определение що е то "футболен хулиган".

Славчо Атанасов припомни, че от няколко месеца се работи по напълно нов закон за спортното и футболното хулиганство. Той трябва да е готов до края на годината. Според Цветанов идеята е да влезе в сила през 2019 г. В новия закон ще бъде разписана ролята на стюардите по време на спортни мероприятия.

„По наша покана на 22 юли в България пристига Дейвид Боанан - председател на групата на Европейския съюз по въпросите на футбола", каза още Атанасов.

Той добави, че специалисти от УЕФА ще обучават родните стюарди и това вече е договорено.

Сред бъдещите мерки срещу спортното хулиганство е и въвеждане на детайлно видеонаблюдение на стадионите с високотехнологични камери.

По думите му всички клубове подкрепят спешните мерки, тъй като всяка година те плащат около 150 000 лева глоби за бомбички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай