Владо Стоянов: Мога да пазя на границата

Владо Стоянов: Мога да пазя на границата | StandartNews.com

Португалците отказаха да си разменим фланелките, разкри героят на България

Владислав Стоянов говори пред Нова ТВ за емоциите около срещата и разкри рецептата за спасяване на дузпи. Героят при победата на футболните ни националите с 1:0 над Португалия призна, че оттук-нататък очаква "лъвовете" да вървят само нагоре. Вратарят не пропусна да благодари и на любимата си Венера за подкрепата, която му оказва и за саможертвите й.

- Как успяхме да победим гранд като Португалия?

- Отдавна българският фен беше зажаднял за такава победа. Мисля, че имаше нужда - не само хората, но и ние. Последните месеци доста ни оплюваха, нямахме резултати, което не е добре за нас. Имахме нужда от тази победа. Спечелихме заслужено.

- Проследихте ли реакциите в интернет?

- Доста хора ми се обадиха, и в социалните мрежи проследих нещата. Голяма е еуфорията, но не само аз, а и всеки един от моите съотборници имат заслуги. Смея да твърдя, че националният отбор за пръв път от много време игра като колектив. Всеки се раздаде на максимума на възможностите си и затова победихме.

- Как се чувствахте по време на мача, след като португалците не спряха да ни натискат?

- Честно казано, още преди това бях споделил с мои приятели, че голяма вихрушка ще ни вее, което и се случи. Още в 5-ата минута погледнах таблото и преброих, че те вече имаха 5 положения. Знаех, че ако успеем да удържим първите 10-15 минути, нещата ще утихнат. За наша радост, отбелязахме. Ако кажа, че е било лесно, ще излъжа. Така се постигат нещата във футбола - с доста труд.

- Последният път като говорихме, си пожелахте тази година да е по-успешна в професионален план. Какво още искате?

- На клубно и лично ниво съм постигнал почти всичко - взел съм почти всички отборни и индивидуални награди. Единственото, което искам сега, са успехи с националния отбор. Още не съм играл на голям форум и се надявам това също да ми се случи. Нека не се изхвърляме и не правим още отсега сметки за световните квалификации. Знаете каква е групата.

- От кадрите личи, че сте вбесили Роналдо. Вярно ли е, че се е заканил да ви вкара гол?

- Роналдо е сред най-големите футболисти в света и когато някакъв неизвестен вратар те отчайва, и аз да бях на негово място, щях да се ядосам. Сега вече ще ме запомни. Той беше изнервен. Каза ми, че съм голям късметлия, а аз отвърнах, че това е моята вечер. Роналдо каза: "Нищо, аз ще ти вкарам". За наш късмет, не успя. След мача португалците бяха ядосани и почти никой не си размени фланелката с нас.

- Имате толкова много спасени дузпи във важни моменти - как го постигате?

- Като коефициент имам доста спасени дузпи, но нямам нищо специално. Всичко опира до усет. Дори с Иван Чворович се чухме преди мача и обсъдихме, ако има дузпа, къде ще я бие Роналдо. Аз му казах, че сигурно пак ще е вдясно, а Чворович се съгласи. Той е арогантен и ще го направи, каза ми Чворович. Ако някой твърди, че дузпите се тренират, значи ви лъже. Има много добри вратари, които не могат да хващат дузпи, а има и слаби, които се справят добре. Видяхте и Моци в мача със "Стяуа" как хвана 2 удара. Всеки си има свой ритуал в тези случаи. Старая се да разконцентрирам изпълняващия, но в случая с Кристиано, даже не го погледнах.

- Какво ви каза вашата половинка Венера след успеха?

- Беше ми написала съобщение и когато вече имах възможност да говоря с нея, тя си беше легнала, но все пак ми вдигна. На сутринта говорихме по-дълго. Много се радва за мен и е горда. Искам да й благодаря, че ме търпи и издържа отсъствието ми на лагерите. Тя е човекът до мен. Колкото и да е клиширано, но до всеки успял мъж винаги стои една жена. Тази победа е и за нея.

- Трудно ли ви е дълго време да е сте далеч от нея?

- Сега като се роди дъщеря ни - да, преди бях свикнал. Много ми липсват и с нетърпение чакам да свършат лагерите, за да видя малката.

- Вторник играем с Македония, нали не отивате там да пазите границата, а за да играете футбол?

- Не се знае, може и да остана на границата да попазя. Направихме нещо много хубаво, надявам се да го повторим срещу Македония. Не бива да заличаваме с лека ръка постигнатото дотук. Отборът ще се постарае да играе добре и да победи. От този момент считам, че само ще надграждаме. Надявам се, да ни се получи.

Героят се радва на
колажи във Фейсбук

Вратарят на националния ни отбор Владислав Стоянов се радва като малко дете на негови колажи. Фенове на перничанина запаметиха в историята спасената дузпа на Роналдо и геройските му намеси по време на двубоя срещу Португалия. Привържениците му изработиха колажи, с които той се забавлява изключително много и дори ги споделя в социалната мрежа Фейсбук. На една от снимките Роналдо пита Владо - "Кой си ти?", а Стоянов му отговаря семпло - "Най-лошият ти кошмар!". На друг колаж пък националът е облечен като военен капитан. Текстът към снимката гласи - Министър на отбраната. Стоянов приема шегите на феновете кат комплимент за своята игра в събота.

Националите пак
се усмихват

Часове след като победиха Португалия в контрола (1:0), играна в Лейрия, момчетата на селекционера Ивайло Петев се събраха за тренировка на "Васил Левски". Ивайло Петев пристигна пръв към 15,30 ч. вчера на националния стадион с джипа си. Той подрани, за да приготви нещата за тренировката. Към 15,50 ч. пристигнаха и националите. С усмивки и добро настроение се запътиха към терена, за да проведат своето занимание. Днес към 10,00 ч. те тръгват с автобус към Скопие, където вечерта националите ни и Петев ще дадат пресконференция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай