Сряда,

ВК Хебър против прекратяването на първенството

От: Пламен Вълков -
ВК Хебър против прекратяването на първенството
A
A
A

Волейболният Хебър (Пазарджик) публикува в страницата си във Фейсбук остра критика срещу решението на Управителния съвет на федерацията  за прекратяването на първенствата при мъжете и жените и обявяването на Нефтохимик 2010 Бургас и Марица за шампиони в двете направления.

С решението бяха сложени край на надеждите на Хебър за спечелване на първа титла в Суперлигата, като преди спирането на шампионата заради пандемията от коронавируса тимът заемаше второ място в класирането зад Нефтохимик.

Ето и текста на отвореното писмо на клуба:

"Прекратяването на Суперлигата толкова рано и административното коронясване на шампион не беше "наложително", не беше "по-малката злина" и печеливши има!

Вчера, 31 март 2020 г., Управителният съвет на Българска федерация по волейбол взе решението да сложи край на сезона в елитните лиги, временното класиране да остане крайно и да узакони титлата на Нефтохимик при мъжете. Позволяваме си да цитираме думите на президента на БФВ, Любомир Ганев, които са публикувани на официалната интернет страница на Федерацията: "Решението не е приятно, но според нас е наложително. Реално избрахме с колегите от управата по-малката злина. Здравето на състезатели, служебни лица и фенове няма алтернатива. Съобразихме се с мнението на клубовете. Много е трудно да се реши подобен казус, от който печеливши няма."

Според нас не е "наложително" Управителният съвет на БФВ да узаконява шампионската титла в Суперлигата по волейбол. Титла се печели, а не се узаконява! От трите възможни опции (обявяване на нулева кампания без победители; временното класиране да се узакони като крайно; сезонът да се доиграе, когато пандемията отмине) ние от ВК Хебър официално заявихме пред Федерацията желанието си сезонът да се доиграе, тогава когато пандемията отмине и условията позволяват. Изборът ни е такъв, защото сме отговорни както към нашите фенове, така и към нашите състезатели!

По този начин тази титлата губи стойността си дори за феновете на Нефтохимик. На всички привърженици, заради които нашият клуб, останалите клубове, федерации и изобщо спортът като явление съществува, им се отне възможността за честна и спортменска битка, което под никвка форма не бе "наложително" и не сме съгласни с втълпяването, че всичко се прави за тяхно здраве!

Според нас доиграването на сезона, или в най-лошия случай - обявяването на година без шампион, щеше да е "по-малката злина" и тогава наистина нямаше да има печеливши. За нас един от основните принципи в спорта е справедливостта! Спортът е за това - да се играе по правилата и всеки да получи това, което е спечелил и нищо повече!

Ние и нашите фенове знаем какво сме спечелили! Знаем и какво сме загубили! Не ни е страх да поемаме отговорността и за двете! Затова в моменти като този, които са изпитание за всички нас като общество, ВК Хебър и Община Пазарджик, не се уплашихме, използвайки ситуацията, за да избягаме от отговорностите си или да преследваме лични интереси. Напротив - показваме колко отговорен може да бъде един клуб в условията на криза. Отговорен към спортните си задължения, отговорен към треньорите, състезателите и техните семейства, и най-важното - към всички фенове.

Ще продължим да бъдем отговорни, да играем по правила и да се надяваме на това, че в тази битка няма да сме сами!
Смело напред! #hebarvolley".

Кметът на Пазарджик и най-голям фен на спорта в града Тодор Попов също даде своя коментар по казуса:

"Кое е справедливото на това решение?", попита Попов. 

"Дойде време да си кажем някои неща в очите. Къде е позицията на федерацията? Тези решения се вземат от хора, които аз познавам много добре. Преди 3 години точно те си бяха направили уговорки и затова волейболът бе на такова селско ниво, смея да твърдя. Защото тези същите си бяха направили уговорката да дават смешни пари на волейболистите. Те развиваха волейбол с 20 души в залата, от които половината близки и роднини на волейболистите, а останалата половина се чудеха къде да седнат на топло зимата."

"Ние, като отбор и като отношение, вдигнахме нивото на българския волейбол в пъти. Няма по-професионален отбор по волейбол от Хебър. Няма по-добра органицазация. Няма по-добра публика. И няма по-коректно отношение в България. Няма и да има", заяви кметът на Пазарджик.

"Затова това решение е безкрайно несправедливо, не само към Хебър. Несправедливо е и към останалите волейболни клубове. Към тези момчета, които цяла година дават сърце и душа, за да покажат какво могат. Не говоря така, защото сме най-ощетени. Всички са ощетени. Каква е гаранцията, че ние щяхме да станем шампиони?"

"Догодина организацията ще бъде още по-добра. Мотивацията ще бъде още по-голяма. Целта ни е да станем шампион без загуба в първенството. Да им е ясно какво ги очаква. Искам да заявя, че никой от тези хора, в това число и федерацията, не е добре дошъл в Пазарджик."

"За пореден път се убедих, че целият хаос в България е защото сме малодушни завистници. Истината е, че сме скъперници, едни нискомащабни хора. Това се показа с решенията, които се взимат. Ние в Хебър не сме такива. И ще го покажем, както сме го показвали и досега. Искам Хебър да бъде успешен модел за пример на всички, колкото и да не им се иска на някои хора. Но това вече не ме интересува. Да се оправяме във враждебна среда не е нещо ново за нас, но толерантността и търпението ми се изчерпаха. Затова ние оттук натък разчитаме само на себе си и на никой друг", завърши Попов. 

 


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички