Вадят зайци от конната база "Хан Аспарух"

Вадят зайци от конната база "Хан Аспарух" | StandartNews.com

Министър Красен Кралев спря разпада на спортно бижу

Ако отворите многобройните гидове с местата, които си струва да посетите в София, то сред най-ярките забележителностите на столицата е посочена и конна база "Хан Аспарух". "Тя сред най-добре поддържаните у нас", гласи рекламата и препоръчва на почитателите на конната езда да се възползват от прекрасните условия, които се предлагат за практикуването на този спорт там. Едно обаче са лозунгите, а съвсем друго действителността. "Стандарт" научи, че само благодарение на бързата и навременна намеса на експерти от екипа на спортния министър Красен Кралев, съоръжението е на път да бъде спасено от тотална разруха и унищожение.

След разпоредената от спортния шеф проверка за състоянието на базата, членовете на комисията, назначена от Националната спортна база ЕАД - (НСБ), търговско дружество с принципал ММС, в чийто актив е "Хан Аспарух", се натъкват не само на фрапиращи нарушения, но и на откровени абсурди. Един от работниците, например, развихрил предприемаческия си дух и уплътнил времето си като отглеждал зайци за лично ползване (б.р. около 50-60 броя) в склада за препятствия.

Според заключенията на комисията няма и разработени вътрешни документи и правила, регламентиращи функционирането и дейността на конноспортната база. В момента на проверката е установено също, че на територията й в безпорядък постоянно и безвъзмездно пребивават различни моторни превозни средства и каравани за транспортиране на коне. Констатирано е, че в района на "Хан Аспарух" ежедневно влизат и излизат над 30 броя автомобили. С други думи - била ползвана и като безплатен паркинг.

Комисията разкрила също, че популярният в близкото минало ресторант "Коне в почивка", който се намира на територията на базата, е работил без одобрена документация, а в момента има съдебна преписка за обекта. Особено стряскащи са констатациите на проверяващите по отношение на противопожарната безопасност.
"Сламата, предназначена за храна на конете бе складирана на такива места, че при тая липса на тотален контрол, един фас и от базата и конете щеше да остане само пепел", коментира един от одиторите.

След като се запознал с резултатите от проверката на КСБ "Хан Аспарух", министърът на младежта и спорта Красен Кралев нарежда спешни мерки за отстраняване на проблемите.

На 29 юни със заповед на изпълнителният директор на Национална спортна база ЕАД Пламен Манолов е освободен ръководителят на КСБ "Хан Аспарух" Атанас Стоянов. За временен такъв е назначен Атанас Медникаров, а за негов заместник - Иван Николов, служител на НСБ ЕАД. Новото ръководство вече е подготвило и представило подробен доклад и анализ за състоянието на конната база, в който се съдържат предложения и препоръки за отстраняване на всички нередности и проблеми.
С нова заповед на министър Кралев реорганизацията на цялостната дейност и подобряването на инфраструктурата и ремонтните дейности започват веднага.

Новият шеф: Искаме пак да приемаме големи състезания

"Като дойдох за пръв път тук, цареше пълен безпорядък. Частници и конни клубове ползваха боксове за своите коне без позволение", бяха първите думи пред "Стандарт" на новия ръководител на базата Атанас Медникаров. "Всичко беше на римския принцип: "Първи по време, първи по право". И никой не се интересуваше какво става. Просто си ползваше имота като свой. Когато попитах служителя защо гледа зайците тук, той отговори - за да прехранвам семейството. Естествено, заплатите са малко над минималните и това не е тайна за никого.

Но ред трябва да има

и това е задача номер едно пред нас. Да има правила и ясно работно време. Конете се нуждаят от 24 часа грижи. Достъпът за външни лица ще бъде ограничен и в часови интервал. Отваряме сутрин в осем часа и затваряме в 21,00. Ще има охрана на всеки вход. И тя ще следи внимателно кой влиза и излиза. Ще сложим и бариера, както и камери на двата портала. Искаме нещата тук да изглеждат като нормална европейска база. Като ЕАД с държавно имущество нямаме право на субсидиране от министерството. Трябва да

функционираме на самоиздръжка

Така е редно. Това важи за всички бази, които са част от НСБ. Ние не правим изключение. Разбирам, че в началото ще има негодувание у хората, които ползват боксовете и терена на базата. Аз обаче съм готов да поема ролята на лошия, само и само нещата да потръгнат. Някой ще казват "аз от 20 години ползвам тези 10 бокса, а ти сега идваш и ми казваш да си плащам наем". Ами това е правилната политика. Така трябва да се работи. Преди години тук са се провеждали международни и държавни състезания по конна езда. За реномето на българския спорт ще е добре отново да се правят такива състезания. Много конни клубове използват базата за деца в неравностойно положение. По програми на спортното министерство се извършват така наречените конни терапии, на което аз се възхищавам и одобрявам. Надявам се догодина по това време вече нещата да си дойдат на място. Всичко е добре. Като дойдат желаещи да яздят да видят приветливо и красиво съоръжение", завършва шефът на "Хан Аспарух". И вярваме, че това ще стане, както се случи с много други обекти в последните две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай