УС на WADA нищи разследването в щангите

Министър Кралев участва в онлайн заседанието

УС на WADA нищи разследването в щангите | StandartNews.com

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в заседание на Управителния съвет (УС) на Световната антидопингова агенция (WADA), което се проведе чрез видео-връзка на 12 ноември 2020 г. Министърът заема позицията „експерт-министър“, представител на държавите-членки на Европейския съюз, в Борда на Агенцията.

         На заседанието бяха обсъдени ключови въпроси за Агенцията, като например текущите реформи в управлението на WADA, включително представителството на спортистите, както и назначаването на двама нови независими членове на Изпълнителния комитет на Агенцията. Предстои членовете на Борда да проведат онлайн гласуване по тези и други важни въпроси, един от който е приемането на бюджета за 2021 г. на Агенцията.

         Членовете на УС бяха информирани относно делото между WADA и Руската антидопингова агенция (РУСАДА), което се проведе между 2 и 5 ноември 2020 г. в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана. Бяха обсъдени и развитията около критичния спрямо WADA доклад на Службата за национална политика за контрол на наркотиците на САЩ (ONDCP), както и потенциалното влияние от приемането на Акта за борба с допинга на Родченков от Сената на САЩ върху анти-допинга на международно ниво.

         На членовете на УС бе представена и актуална информация относно разследването на WADA във връзка с нарушения от страна на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF). Първоначална информация от разследването на независимия отдел за разузнаване и разследване (I&I) на WADA беше публикувана на 22 октомври 2020 г., след повече от три години проучване на дейността на IWF. Разследването се фокусира върху твърдения за нарушения от страна на високопоставен член на IWF. Към момента разследването продължава.

         Обект на дискусия бяха и въздействието на пандемията от COVID-19 върху глобалните антидопингови дейности и потенциалният ефект от нея върху привеждането на националните антидопингови политики в съответствие с новия Световен антидопингов кодекс, който влиза в сила от 1 януари 2021 г.

         През 2019 г. министър Кралев бе преизбран с мандат до 30 ноември 2022 г. като член на УС, който е най-висшия орган за вземане на решения на WADA. В борда на Агенцията членуват равен брой представители на правителствата и на спортното движение. Заседанието бе председателствано от президента на WADA г-н Витолд Банка, министър на спорта на Полша в периода 2015 – 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай