УЕФА прецака шампиона ни

УЕФА прецака шампиона ни | StandartNews.com

Дано приказката за лудата гора продължи, призова Кирил Домусчиев

Сериозен гаф натресе българският шампион "Лудогорец" на румънския гранд "Стяуа" една крачка преди мечтаните групи за Шампионската лига.

Половин час преди старта на жребия в Нион от УЕФА изхвърлиха "Легия" (Варшава) и върнаха отпадналия от тях "Селтик". Причината - в реванша срещу шотландците поляците пуснаха в 86-та минута Бартош Бережински. Футболистът не е имал право да участва в двубоя. УЕФА уважи молбата на "Селтик", въпреки че "Легия" би с общ резултат 6:1. Така от урната на поставени "орлите" бяха преместени в тази на непоставените, тъй като "Селтик" има по-голям коефициент от разградчани. Иначе българите можеха да се паднат с някои измежду "Легия", "Олборг", "Малмьо", БАТЕ и "Слован". Вместо това обаче на 19 август българите ще гостуват на националния стадион в Букурещ на 19 август, а ще приемат "Стяуа" на 27-ми на ст. "Васил Левски" в София.

В лагера на "Лудогорец" приеха със смесени чувства жребия и не скриха яда си от разместването на урните. Шефът Кирил Домусчиев заяви, че очаква тимът му да се наложи над северните съседи. "Надявам се, че приказката за Лудата гора ще е доста дълга. Битката срещу "Стяуа" ще е такава, каквато водихме и миналата година и срещу "Базел". Шансовете са 50 на 50. Румънците са добър отбор с опит в европейските турнири. Пореден балкански гранд, който ни се пада. Трябва да подходим с респект към този мач. При всички положения срещу всеки съперник ние сме длъжни да се борим и да опитаме да влезем в Шампионска лига", каза Домусчиев. "Независимо от съперника не мислим за нещо различно освен атаката. Това е концепцията на отбора. Никога не сме играли затворено и не сме правили тънки сметки", добави босът. Той коментира смяната на урните. "Отчитам я като "всяко зло за добро". Ако бяхме поставени, имаше съперници, които нито ги познаваме, нито им знаем стила на игра. Единствено съжалявам, че не ни се падна БАТЕ, защото считам, че са по-слаби", добави Домусчиев.

Треньорът Георги Дерменджиев заяви, че отборът му трябва да подходи умно и разумно. "Не може да бъде подведен отборът, нито футболистите. Това е шанс за нас да играем умно и разумно, както с "Партизан". В тези турнирни мачове трябва да се вложи доста интелект. Целият отбор гледа жребия. Бяхме заедно. Имаше по-приемливи противници, които можеше да ни се паднат", добави Дерменджиев и разкри, че са възможни още трансфери в "Лудогорец" до края на месеца.

"Стяуа" е доста познат отбор на българския шампион. "Лудогорец" разби румънците 4:2 в контрола само преди месец по време на подготовката в Англия. В този мач "орлите" водиха с 4:0 до 80 мин. Освен това те изпуснаха и две дузпи.
Двата отбора играха контрола и през септември 2012 г. Тогава "Стяуа" гостува на "Лудогорец Арена" и проверката приключи 1:1. Иначе традицията е на страната на гранда от Букурещ в мачове срещу български клубове. Само "Ботев" елиминира "Стяуа" преди повече от 40 години. След това еврошампионът за 1986 г. три пъти изхвърля ЦСКА.
Иначе и двата мача ще се играят на националните стадиони, тъй като нито този на "Стяуа", нито на "Лудогорец" имат лицензи за този етап на турнира. Нашите очакват голяма подкрепа от Североизточна България в Букурещ. На страната на "Стяуа" в София пък ще бъде ядрото от агитката на ЦСКА, което е побратимо с "армейците" на Румъния.

Те са чудото от юг, плашат се в Букурещ

В Румъния се стреснаха преди мачовете с българския шампион "Лудогорец". В северната ни съседка определят жребия като най-лошия възможен за "Стяуа". "Лудогорец е феномен, чудото на юг от Дунав", пише "Проспорт".

"Шампионът на България е в подем през последните години. С помощта на своя собственик Кирил Домусчиев клубът направи силни трансфери. Сред тях е този на Брайън Ангуло от "Гранада" за 1,3 млн. евро. През изминалия сезон в Лига Европа "Лудогорец" успя да излезе от група с ПСВ, "Динамо" З и "Черноморец" (Одеса)", допълва изданието.
Треньорът на румънците Константин Гълка похвали българите и заяви, че очаква всичко да се реши на реванша в София. "Сигурен съм, че моят отбор ще покаже най-доброто и се надявам да отстраним съперника. Не мисля, че такъв сблъсък може да бъде решен в първата среща. Очаквам два равностойни мача", заяви Гълка.

Почетният президент на "Стяуа" Валиреу Аргъшъла също смята "Лудогорец" за много труден съперник. "Нямахме късмет. Това беше най-трудният съперник от всички възможни", коментира той. Румънският нападател на "Ботев" Юнес Хамза бе потърсен от местните медии за коментар. "Двата отбора са равностойни. Не е ясно кой ще бие", каза Хамза.

Исках да избегнем румънците

призна защитникът на "Лудогорец" Козмин Моци. Той е бивш играч на големия враг на "Стяуа" - "Динамо" Букурещ. Срещу "армейците" Моци има 12 дербита. "Всички искахме БАТЕ. Със сигурност имаше малко по-добри варианти за съперник в жребия, но и срещу "Стяуа" имаме своите шансове. Уверени сме във възможностите си да победим", коментира след жребия той. "Мисля, че предимството ни е, че при нас няма напрежение. Вече си осигурихме място в групите на Лига Европа. Със сигурност напрежението е повече при тях", каза Моци, "Всички тук искаме да играем в групите и се надяваме да успеем", завърши защитникът.

Ад за Петев и Мъри в Лига Европа

Българските треньори Ивайло Петев и Станимир Стоилов определено нямаха шанс при жребия за плейофния кръг в Лига Европа. Бившият наставник на "Лудогорец" и кипърския АЕЛ дръпнаха късата клечка с английския "Тотнъм", след като отпаднаха от "Зенит" в ШЛ. Мъри Стоилов и "Астана" пък ще се изправят срещу испанския "Виляреал". Все пак класирането в тази фаза на Мъри и казахстанците се счита за страхотно постижение. "Астана" успя да шокира шведския АИК с 3:0 като гост и с 4:1 общ резултат се класира. "Фантастична вечер, постигнахме историческа победа. Играхме дисциплинирано и подредено. Поздравявам всички за голямата победа", коментира Стоилов. "В следващия кръг ни очаква голямо изпитание. Ние ще направим всичко възможно, за да се класираме за груповата фаза на Лига Европа", каза Стоилов. Бившият футболист на ЦСКА Шикозе Удоджи пък вкара гол при успеха на "Динамо" (Минск) с 2:0 като гост на румънския "Клуж". Нигериецът с български паспорт реализира второто попадение 9 минути преди края. В плейофния кръг на Лига Европа "Динамо" и Удоджи срещат португалския "Насионал".

BBC: А защо не дадоха победа и на "Литекс"

И BBC се заяде с решението на УЕФА, припомняйки, че претенциите на "Литекс" не са били уважени преди 4 години. Тогава българите играха срещу "Дебрецен" в Лига Европа. Ръководството на ловчанлиите подаде жалба, след като на терена излезе наказаният Петер Мате.

"УЕФА глоби "Дебрецен" с 15 хиляди евро, но отхвърли жалбата на "Литекс", който искаше унгарците да бъдат изхвърлени от турнира заради използването на нередовен играч. От "Дебрецен" обясниха, че смяната е направена от добра воля при 4:1 в общия резултат", разказа британската медия, "УЕФА пък обяви, че "Дебрецен" няма интерес да пуска този футболист в последните три минути на добавеното време, когато резултатът е толкова категорично в полза на унгарския клуб".

Изваждане на друг клуб също се е случвало, но отново в полза на "Селтик". Преди три години от същото пострада и "Сион", пише BBC.

Визитка

"Стяуа" (Букурещ)
Основан: 7 юни 1947
Стадион: "Стяуа"
Капацитет: 28 365 зрители
Прозвища: "Армейците", "Червено-сините", "Вълшебната звезда"
Собственик: Джиджи Бекали
Президент: Валиреу Аргъшъла
Треньор: Константин Гълка
Успехи: Носител на КЕШ (1985/86 г.), Суперкупа на Европа (1986 г.) Шампион на Румъния (25 пъти), Купа на Румъния (21 пъти), Суперкупа на Румъния (6 пъти)
Място в ранглистата на УЕФА към момента: 48 (36.759)
Известни играчи: Балинт, Миодраг Белодедич, Ласло Бьолони, Хелмут Дукадам, Илие Думитреску, Георге Хаджи, Адриан Илие, Ангел Йорданеску, Мариус Лакътуш, Доринел Мунтяну, Дан Петреску, Мирел Радой, Марчел Радукану, Виктор Пицурка

Пътят на "Стяуа"
2 кръг: "Стрьомъгодсет" - "Стяуа" 0:3 (0:1 и 0:2), 3 кръг: "Актобе" - "Стяуа" 3:4 (2:2 и 1:2)

Жребий Лига Европа, плейофи

"Сараево" (Босна) - "Борусия" М (Гер), "Астана" (Каз) - "Виляреал" (Исп), "Цволе" (Хол) - "Спарта" Пр (Чех),
"Астерас" (Гър) - "Макаби" ТА (Изр), "Днепър" (Укр) - "Хайдук" (Хър), "Карабах" (Азер) - "Твенте" (Хол), ХИК (Фин) - "Рапид" В (Ав), "Зимбру" (Мол) - ПАОК (Гър), "Омония" (Кип) - "Динамо" Москва (Рус), "Лион" (Фр) - "Астра" (Рум), "Нефтчи" (Азер) - "Партизан" (Сърб), "Елфсборг" (Шв) - "Рио Аве" (Пор), "Карабюкспор" (Тур) - "Сент Етиен" (Фр),
"Панатинайкос" (Гър) - "Мидтиланд" (Дан),"Грасхопър" (Швейц) - "Брюж" (Бел), "Риека" (Хър) - "Шериф" (Мол), "Аполон" (Кип) - "Локо" М (Рус), "Йънг Бойс" (Швейц) - "Дебрецен" (Унг), "Спартак" Т (Слвк) - "Цюрих" (Швейц), АЕЛ (Кип) - "Тотнъм" (Анг), "Динамо" Минск (Блрс) - Насионал (Пор), "Петролул" (Рум) - "Динамо" З (Хър), "Трабзонспор" (Тур) - "Ростов" (Рус), РНК Сплит (Хър) - "Торино" (Ит), "Актобе" (Каз) - "Легия" (Пол), "Локерен" (Бел) - "Хъл" (Анг), "Рух" (Пол) - "Металист" (Укр), ПСВ (Хол) - "Шахтьор" Солигорск (Блрс), "Стярнан" (Исл) - "Интер" (Ит), "Фейенорд" (Хол) - "Заря" (Укр),"Реал Сосиедад" (Исп) - "Краснодар" (Рус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай