Тонев: Правим ли сметки, пак ще сгрешим

Базата ни е втората най-хубава в Англия, хвали се крилото на "Вила"

Тонев: Правим ли сметки, пак ще сгрешим  | StandartNews.com

Александър Тонев направи изключително силен сезон. Логично - роденият в Елин Пелин юноша на ЦСКА вече е част от считаното за най-силно първенство Премиършип. Той носи екипа на "Астън Вила". Наред с това Сашко е сред козовете на Любо Пенев в националната гарнитура на България. Той е голмайстор в настоящите световни квалификации заедно с Манолев. Дамата имат на сметките си по 3 гола. Тонев бе любезен да сподели пред "Стандарт" очакванията си за срещата на "трикольорите" в Палермо срещу Италия. Соченият за наследник на Бербатов и Стилян Петров играч разкри и любопитни подробности за новия си клуб "Астън Вила"

- Сашо, каква е атмосферата в националния отбор преди гостуванията на Италия и Малта?
- Всички сме в настроение. Амбицирани сме да се раздадем и да зарадваме привържениците на футбола у нас. Дали ще успеем - това е отделен въпрос. Сигурното е, че каквото зависи от нас - ще го дадем. Все пак става дума за футбол и всичко е възможно да се случи. Специално аз не съм притеснен от нищо и с нетърпение чакам мачовете с Италия и Малта. Останаха ни четири препятствия. Нека да се съсредоточим върху тези две, а после ще мислим и за Армения и Чехия.
- Гръбнакът на "Скуадра адзура" е съставен от играчи на "Ювентус" и "Милан", които в момента са страшилища. Особено торинският гранд. Този факт плаши ли те?
- Така е, но това не ме интересува. Ние си гледаме в нашата паница и се стремим нашата игра да е на ниво. Оттам нататък - каквото стане. Нито "Юве", нито "Милан" ме вълнуват. Играчите в националния ни тим са с високо самочувствие и имаме намерение да го покажем.
- Може ли да се каже, че по-важният двубой е този с Малта, а в Палермо имаме право на грешка?
- Не, не бива да подхождаме така. Според мен всеки мач на националния тим е еднакво важен. Даже

не правя разлика между контрола и официална среща

Дали срещу Италия или Малта - ние винаги излизаме за победа. Може да звучи изтъркано, но е така.
- Коментирате ли в съблекалнята ситуацията в нашата група. Наясно ли сте, че дори втората позиция може да изхвърли от борда дадения отбор като най-слаб по показатели измежду останалите подгласници в потоците?
- Разбира се, че коментираме какво се случва и какво е развитието както в нашата, така и в останалите групи. Знаем и какви са вариантите. Следим всичко, но сметки не си правим, защото както казах - важното е какво ще сторим ние.
- Добре, а какви тогава са шансовете България да стигне до заветната цел - Мондиала в Бразилия?
- Хайде да не слагаме тигана, преди да сме хванали рибата. Не забравяйте, че тя още е в морето. Царе сме на това да си правим сметката без кръчмар. Нека този път запазим спокойствие и да работим, без да правим гръмки изказвания. Имаше шансове - това е ясно. Ще ги гоним до дупка - това също е сигурно.
- Каква е позицията, на която предпочиташ да играеш за "лъвовете"?
- Няма значение за мен. Където ме сложи Любо Пенев. Във форма съм и съм убеден, че мога да бъда от полза на България.
- От известно време си в "Астън Вила". Харесва ли ти Бирмингам. Разгледа ли по-обстойно града?
- Всъщност там съм вече около 2 месеца.

Нямах обаче време да разгледам Бирмингам

Знам, че е вторият по големина град в Англия. Просто засега всичко ми е запълнено с тренировки и почивка. Надявам се скоро да пообиколя и да се запозная с обстановката.
- А кое е нещото, което ти прави най-силно впечатление в новия ти клуб?
- Там всичко е на супер ниво. Най-впечатлен съм обаче от базата, в която се подготвяме. Само ще ви кажа, че тя е втората най-добра след тази на "Челси". Сами можете да си направите извода за какви модерни условия говоря.
- Свикваш ли с футбола на Острова?
- Като цяло все още има какво да се желае. Но мога да кажа, че свиквам и съм адаптиран. Готов съм да помагам на "Астън Вила" в мачовете.
- Стъпи на страхотни стадиони като "Емирейтс" и "Стамфорд Бридж" - на втория даже дебютира. Какво е усещането и колко силна е тръпката?
- Нормално да е хубаво усещането, а тръпката голяма. Няма как иначе. Аз съм си все същият както и преди. Искам да се доказвам и работя постоянно, за да се случи това. Изправям се лице в лице срещу някои от най-великите футболисти в съвременния футбол и това ме радва.
- Успяхте ли със Стилян Петров вече да си поговорите по-дълго и насаме. Какво те съветва той?

Говорихме със Стенли, той ми помага

Трябва да се отбележи обаче - това, че съм българин и Стилян Петров се е застъпил за мен, не ми дава никакво предимство. Аз съм обикновен човек, както всеки друг в тима. Това е.
- Чуваш ли се с Бербатов и какво ти казва той?
- Не сме се чували. Когато се срещнем на терена с неговия "Фулъм", вероятно ще си поговорим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай