Тодор Стойков и Брендън Хийт връчват наградите на 3х3 „Купа Манченко"

Тодор Стойков и Брендън Хийт връчват наградите на 3х3 „Купа Манченко" | StandartNews.com

София. Звездите на баскетболния шампион „Лукойл-Академик" Тодор Стойков, Брендън Хийт, Боян Попович, Димитрис Харитопулос и Николай Колев ще участват в демонстрации и ще дават автографи по време на „3х3 купа Манченко" в събота.

Легендата Тодор Стойков и американският плеймейкър на отбора ще връчат наградите на победителите в първото издание в събота от 9.00 до 11.00 ч. на турнира в двора на І АЕГ между елитните гимназии в София, организиран от семейството на двукратния участник на олимпийски игри, спортен журналист и коментатор на БНТ Васил Манченко (1931-2010).

Ювелирната купа "Манченко" е изработена от велинградския художник Борис Костов. Тя ще бъде преходна и ще престоява във витрината на елитната гимназия победител една година. Ако една и съща гимназия спечели трофея 3 пъти, ще остане завинаги в това училище.

"Лукойл-Академик" ремонтира четирите табла в двора на училището, два от които бяха без рингове. Капитанът Стойков ще връчи на директора Нели Петрова футболни топки за училищния отбор. Всичко това е дарение за 55-годишнината на І английска езикова гимназия и по повод „3х3 купа Манченко".

"За нас е важно тази инициатива да съдейства да се подобряват условията за спорт сред учащите" - обясни Павел Манченко. – "Поканили сме легенди на българския баскетбол – Георги Панов, Виктор Радев и други участници заедно с баща ни в отбора, спечелил 5-о място на олимпийските игри в Мелбърн, за да напомним на всички, че баскетболът е най-академичният спорт, който даде на нашето общество лекари, професори, архитекти, треньори, журналисти, и т.н. блестящи в спорта, но и в професията си."

След турнира в двора ще се проведе празник, на който всеки ще може да пробва новите рингове и невероятната изкуствена настилка, осигурено от БФ баскетбол. Състезанието е част от празничната програма, организирана от алумни-асоциацията и ръководството на гимназията. С помощта на доброволците от 10 ж клас на І АЕГ в петък сутринта бе сглобена изкуствената настилка и отборът на гимназията направи първа тренировка. "Учениците са възхитени, всички питат може ли да остане настилката по-дълго в училището" - каза спортният директор на надпреварата Филип Илиев.

Жребият за турнира за „3х3 купа Манченко" разпредели в група „А" отборите на: Националната гимназия за древни езици и култури, 9 Френска езикова гимназия „Алфонс Дьо Ла Мартен", І Английска езикова гимназия, 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов"; в „Б" група са: Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън"; 164 Испанска езикова гимназия „Мигел Де Сервантес", Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски" и 133 СОУ „Александър Пушкин".

В 10:30 в събота ще се проведе и „ХДИ Застраховане" конкурса за тройки, записването за който ще става на място. Застрахователното дружество е генерален спонсор на „3х3 купата Манченко".

„Искаме да дадем знак на обществото, че за нас баскетболът е не само приоритет в „Мача на зведите", но и сред учащите" – заяви Петър Аврамов, шеф на "ХДИ Застраховане".

Първият сред стрелците и неговият достоен подгласник, както и четиримата играчи от отбора пробедител ги очакват освен медали, ваучери за покупки в „Интерспорт" на стойност 50 лв. Учителите, които организират отборите на гимназиите, ще получат от „Интерспорт" за часовете си по една чисто нова топка за баскетбол. Всички 8 участващи отбори ще отнесат по един стек „Пепси", осигурен от дистрибутора на напитката в България Quadrant Beverages АД. От името на софийска община, която е партньор на организаторите, госпожа Ирена Димитрова ще връчи специална купа „Феърплей" на отборите с най-малко нарушения и публика, която е подкрепяла отбора си по най-достоен и спортсменски начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай