Тина Мазе с нов рекорд на световните

Тина Мазе с нов рекорд на световните | StandartNews.com

Бийвър Крийк. Словенката Тина Мазе влезе в историята на ските като най-възрастната световна шампионка. Олимпийската шампионка в дисциплината от Сочи 2014 измъкна златото в спускането, като даде време с 0,02 сек по-добро от това на победителката в супергигантския слалом Анна Фенингер (Ав). Трета е Лара Гут (Швейц).

Голямата звезда на домакините и водачка в за световната купа в спускането Линдзи Вон сбърка както и на Супер-Г в горната стръмна част на пистата „Раптър" и остана едва пета. Мазе спечели златния медал на 31 г и 28 дни и подобри рекорда на швейцарката Розли Щрайф, която на второто световно първенство по ски през 1932 г. в Корина Д'Ампецо (Ит) спечели комбинацията на 31 години и 21 дни. Титлата е трета за словенката от световни първенства. Тя има злато на гигантски слалом 2011-а в Гармиш-Партенкирхен и на Супер-Г в Шладминг 2013. Освен това тя има още 5 сребърни медала спечелени от 2005 до 2015. Мазе има шанс да спечели медали и в останалите дисциплини от СП – алпийска комбинация, гигантски слалом и слалом. За Гут пък медала е четвърти от световни първенства.

"Днес наистина трябваше много добро каране, за да спечелиш медал. Все пак съм щастлива, защото дадох всичко от себе си. Не винаги е твоят ден. Може би натисках прекалено много в стръмната горна част от трасето, а и допуснах грешки в средната част. Ще гледам повторението и ще анализирам грешките си", коментира Вон. Утешение за нея е бронзовия медал в супергигантския слалом.

Днес е големият ден на световното в който ще се разпределят медалите в спускането при мъжете. Стартът е в 20,00 ч (българско време). Най-добро време на последната тренировка вчера даде Брайс Роже (Фр), пред Шиетил Йенсруд (Нор) и Гилермо Файе (Фр). Въпреки доброто си представяне в тренировката Роже не попадне в четворката на Франция за днешното спускане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай