Свиват бюджета на "Левски" до 600 000 месечно

Заемът за заплати, който взехме ще бъде върнат, разкри Павел колев

Свиват бюджета на "Левски" до 600 000 месечно | StandartNews.com

Председателят на УС на ПФК "Левски" Павел Колев разкри днес подбоности около финансовата ситуацията в клуба. Според него крайната цел е бюджетът на "сините" да е 500 - 600 хиляди лева на месец. Той говори и за заема, който клубът взе за да изплати заплати на футболисти и треньори.

"Вчера имахме дълго заседание на УС на "Левски". То бе за разпределение за функциите на Управителния съвет. Трябваше да уточним и в каква цикличност ще се събираме. Аз ще имам ангажимента да свиквам заседанията. Разбира се, всеки от моите колеги ще има конкретни задачи. Всеки от колегите може да каже какви ангажименти е поел", започна Колев.

"Имаме малък заем, към малка фирма. Обявихме официално сумата, за да разсеем спекулациите. Завъртяха се всякакви теории. Но нещата са прости. Единственото, което тази фирма постави като условие е тази фирма да не се центруфугира в медийното пространство. Всяка стотинка, която постъпва в "Левски" ще бъде прозрачно похарчена. Има важен детайл, който е свързан с разговорите, които се водят от УС и мажоритарните акционери свързани със спонсори или рекламодатели. Никой такъв спонсор не би желал помощта му непрекъснато да бъде обявявано в публичното пространство. Това би отблъснало потенциални рекламодатели. Предприемаме всякакви ходове за задържане корабата над водата. Дошлите пари вчера са похарчени за заплати на футболисти, които в момента са в съблекалнята на "Левски". Оставяма настрана факта, че Наско Сираков анонсира в началото на месец юли, че в края на месеца ще започне някакво плащане на забавените заплати. Разговорите с потенциални рекламодатели или спонсори не са приключили. Нормално бе "Левски" да потърси вариант, клубът да вземе средства, които да бъдат използвани. Тези пари ще бъдат върнати. Водим разговори и за продажба на футболисти. Не сме се ангажирали с дългосрочна политика с теглене на заеми. Каква е лихвата? Тя е минималната - 4% годишно. Не очаквам Левски да има проблем да изплати тази сума до 2-3 седмици. Как ще се финансира клубът? Опираме до потенциални спонсори и рекламодатели. Когато имаме разбирателство, това ще стане публично", каза още той.

"90% от нещата за продажби за спекулации. Имаме конкретна оферта за футболист в момента. Надявам се, че това ще доведе до продажба. Когато всички стъпки бъдат извървени, ще съобщим официално. Интерес към наши играчи има. Миналата седмица имаше едно събитие в света на трансферите. То бе изцяло дигитално. Над 500 клуба от цял свят бяха събрани на едно място. Можеха да разговарят един с друг. В рамките на 11 минути бе всеки разговори. Говорих с 20 клуба тогава. Повечето от тях бяха подготвени с информации за наши играчи. Това не е изненада. Това е един от начините "Левски" да получи свежо финансиране. В света на футбол това не е нещо необичайно. Ние имаме играчи, които предизвикват интерес и то сериозен. Въпрос е на обективни обстоятелства. В момента повечето клубове от Европа отчитат загуби. Другият сезон ще бъде тежък за всички. Нашите очаквания бяха консервативни, но смели, но едва ли ще бъдат оправдани. Надяваме се с тези трансфери да покрием солидна сума от задълженията в последните 4-5 месеца.

"Има няколко части за това, колко пари ще са нужни за идръжката на клуба. Ще можем да кажем с точност към края на септември. Свършихме огромна работа по свиване на бюджета, за намаляване на заплатите, за разсрочване на задълженията. В момента правим калкулации. Крайната ни цел е бюджетът на "Левски" да бъде сведен до 500 - 600 хиляди лева. Като тук да влизат вноските към НАП и стари задължения. С 300% ще се намели месечния бюджет на "Левски". В момента не мога да отворя. Вече сме далеч от тези параметри, които бяха около 1,5 милиона на месец. В август сме около 800 хиляди лева", разкри Колев.

"Колко заплати са изплатени, мисля, че не е уместно да коментираме. Ясно е, че с 200 000 лева не можем да дадем повече от една заплата. Конкретната сума за натрупаните задължения, имам някаква представи. Вчера подновихме съвместната си кампания с Тръст Синя България от днес ще започнат отчет. В него освен приходи и разходи, сега ще има обобщена справка за целия период какви пари за постъпили и какво се е изразходвало. Точната цифра ще излезе до два дни. Грубо казано, някъде около 4-5 милиона лева са тези задължения са натрупани. Голямата част са заплати, това са 2,6 милиона, включително за юли. Имаме натрупани задължения към държава под формата на данъци и осигуровки. Прези тези пет месеца сме изплащали редовно всичко към държавата. За юли имаме данък. То не е проблем, просто влиза в тази сума", заяви още Колев.

"Имахме задължение към български клуб, той се съгласи да го отложим. Имахме към чуждестранен. Той прояви разбиране, но от УЕФА не проявиха. Обслужвани са всички договорни отношения с фирми. Говоря за стадион и т.н", каза още той.

"Простичко е, пари нема - действайте. Ние не караме никого на сила", каза още Колев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай