Сушата свърши, България с първи медал в Рио

Сушата свърши, България с първи медал в Рио | StandartNews.com

България вече има своя първи медал от игрите на 31-ата олимпиада в Рио де Жанейро. Бронзовото отличие бе спечелено по уникален начин от страхотната Елица Янкова в категория до 48 кг.

В малкия финал 21-годишната дебютантка победи драматично аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес със 7:6 т.

След първите 4 минути на мача за бронза Янкова поведе със 7:2 и всички почнаха да очакват нейн успех с технически тущ. Миг невнимание на родената във Варна боркиня обаче позволи на съперничката й да я хвърли през рамо за 4 т. Така 90 секунди преди края резултата стана 7:6 за Елица.
С много хъс и въпреки, че за нея това бе пети мач за деня намери сили да удържи атаките на Бермудес. Отличието е поредното за борците ни от олимпиада. От игрите в Мелбърн 1956 българската борба има минимум по един медал от олимпиада. До мача за бронза Елица победи поред Ребека Муамбо (Камерун), Милана Дадашева (Русия) и Каролина Кастийо (Кол). В битката на полуфинала Костова отстъпи на фаворитката за златото Мария Садник (Азербайджан). Във финала в Рио Садник обаче падна драматично в края от японката Ери Тосака.

Янкова бе поздравена след финала от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който изгледа мачовете й заедно с президента на федерацията по борба Валентин Йорданов и генералния секретар на БОК Белчо Горанов.

Специално за този ден Йорданов подари на министър Кралев фланелка с лика на Елица Янкова с която той изгледа всички срещи.

"Щастлива съм. Посвещавам медала на моя треньор Петър Касабов, който ме направи това което съм. Знаех, че в Рио ще е трудно, но аз бях подготвена, коментира след финала Елица.
Министър Кралев благодари на Елица за спечеления първи медал за България в Рио.

"Прекрасна победа в малкия финал. Благодаря на Елица, че намери сили да издържи в тези тежки срещи през днешния ден. Тя показа характер, а това, че е добър борец си го знаем, каза още министър Кралев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай