Стенмарк за "Стандарт": Дойдох по-рано в Оре заради Линдзи Вон

Попангелов беше страхотен слаломист, а сега имате и таланта Попов, категоричен е легендарния швед

Стенмарк за "Стандарт": Дойдох по-рано в Оре заради Линдзи Вон | StandartNews.com

Шведът Ингемар Стенмарк е рекордьор по победи в Световната купа по ски - 86 (46 гигантски и 40 на слалом). Печели голямата световна купа 3 пъти и 16 пъти малките. Двукратен олимпийски и трикратен световен шампион. Сега е на 62 години и продължава да си живее в родното градче Тернаби. Не обича много светлината на прожекторите и разговорите с медиите. Все пак в домакинското световно в Оре легендата се появи за първи път миналата неделя, когато Линдзи Вон се спусна за последен път. Ингемар я чакаше на финала с букет цветя и я разцелува. Два дни по-късно той участва и в състезанието на легендите, като заради него дойдоха над 5000 зрители. Пред пратеникът на "Стандарт" в Оре шведската легенда разказа малко повече за тока което го вълнува сега, а и за Попангелов, Алберт Попов и България. 

- Господин Стенмарк една от победите ви е в България. Какво си спомняте?
- Публиката в Боровец беше много огромна. Може би като тази в Оре сега. Разбира се и Петър Попангелов, който беше един от най-големите ми съперници. Той беше страхотен слаломист. Сега обаче имате едно младо момче Попов, което ми направи силно впечатление на слалома в Кицбюел. Кара наистина много силно. Знам, че от доста години имате стартове от световната купа в Банско. Това един курорт в който не съм карал, но съм гледал по телевизията. Изглежда невероятно. 
- От кога не сте се виждали с Попангелов?
- Преди 2 години през лято се видяхме тук. Той беше в Швеция по работа. Поговорихме си доста. Не знам дали знаете, но той е много популярен в Швеция, въпреки, че не знам защо.
- Като заговорихме за стари съперници срещу кои ви е била най-тежко?
- По принцип винаги ми е било трудно срещу италианците - Тьони, Де Киеза и останалите. Винаги са били страхотни съперници. Братята Мер също бяха много силни слаломисти, както и Боян Крижай и Попангелов.
- Виждате ли се понякога с някой от старата гвардия?
- Не. Аз рядко контактувам с бившите си съперници. Най-често се чуваме с Крижай и то покрай неговия бизнес. 
- Защо пристигнахте по-рано на световното в Оре. Очакваха ви чак във вторник за състезанието на легендите.
- Прочетох някъде, че Линдзи Вон много иска да гледам последното й състезание. Помислих си, че е поредната журналистическа измислица, но се оказа вярно. Линдзи ми беше намерила от някъде телефона и ми изпрати СМС. При това положение нямаше как да и откажа. Радвам се много, че присъствах на нейния последен старт. Запознах се с цялото и семейство. Видях се с баща й с който се познаваме от времето, когато бях състезател. Съжалявам много, че Линдзи не успя да ми подобри рекорда, заради контузиите си. Аз винаги съм казвал, че този рекорд ще бъде подобрен рано или късно.
- А кой ще го подобри според вас?
- Първо ще бъде Хиршер, ако не му писне да кара ски, защото имам такова усещане. А Микаела Шифрин ще бъде първата, която ще постигне 100 победи за Световната купа. Сигурен съм в това.
- С какво тя се отличава от другите?
- Има невероятно усещане за снега. Минава много близо до вратите, което другите не могат. Така има огромно преимущество пред тях. 
- Как се почувствахте на старта на състезанието на легендите?
- Беше изключително, като видях толкова много хора. Толкова бяха и когато стартирах на световната купа. Аз бях много под въпрос дали ще участвам заради болки в кръста. Знаете обаче, че всички скиори имат два проблема. Или е кръста и колената. 
- Какво ви каза норвежеца Аамод след като ви победи?
- Той ми каза нещо преди да стартираме, че сега му е паднало да ми върне, за всичките загуби които има от мен. Аамод дори се чувстваше по-зле физически от мен, но разликата от 15 години в негова полза си каза думата. 
- Продължавате ми да карате ски?
- Не. Предпочитам ски бягането вече и джогинг, както и да карам колело. Рядко карам алпийски ски със семейството си

- Имате толкова много медали. Къде ги държите?
- Не обичам да си гледам победите и медалите. Затова съм ги събрал в една кутия и жена ми ги е прибрала. Дори не знам къде са. 
- В състезанието на легендите трябваше да донесете нещо от вашето време. Какво беше то?
- Екипът с който караха беше последния с който се състезавах. С него спечелих последната си победа за световната купа в Аспен през 1989-а. Сега с него изглеждах малко странно, но ми беше хубаво.
- Много от победите ви дойдоха извън Европа. Защо се получи така?
- Защото в Япония и САЩ няма толкова шведски и европейски журналисти. Там се чувствах по спокоен и не натоварен психически. В САЩ и снега е малко по-различен - по-бърз от шведския, и като цяло този в Европа.
- Сега имате ли някаква връзка със ски спорта?
- Съсобственик съм на новия бранд за ски очила - Спектрум. Помагам на екипа да разработва нови модели. Те са от материали, които са екологични.
- Заради това ли не направихте типичния си жест от вашето време преди старт няколко пъти да си вдигнете очилата?
- Да. Просто сега очилата вече са много по-добри от тези по мое време. Не замръзват толкова. Сега вече няка смисъл от това повдигане, докато тогава просто маската се запотяваше на секундата. Имам е една серия, която е само от 86 броя. Всеки един е номериран със съответната ми победа в Световната купа и струва 4000 шведски крони (б.р. 380 евро). Значи има и един от България. 
- Кои са вашите фаворити за победите до край на световното?
- Разбира се Хиршер и Шифрин, но всичко ще зависи от времето. Вижте колко влажно е навън и не спира да вали от сутринта. Това ще изиграе огромна роля. Тук пистата е по-полегата, което изключително се харесва на Андре Мюре, а на Фрида Хансдотер. Заради времето огромно значение ще има и стартовия номер и затова е трудно от сега да се прогнозира изхода на състезанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай