Спортсменство и уважение на игрите в Баку

Спортсменство и уважение на игрите в Баку | StandartNews.com

 

Беларусецът Стсиапан Папу спечели златния медал в категория 74кг в самбото на Европейските игри в Баку. Папу победи на финала представителя на домакините Амил Гасимов, но въпреки това обра овациите на местната публика заради невероятното спортсментво и уважение, което демонстрира.

Стсиапан Папу от Беларус спечели златния медал в категория 74кг в самбото по време на Европейските игри в Баку. На финала Папу победи представителя на домакините Амил Гасимов, но въпреки това си спечели бурни ръкопляскания от местната публика заради страхотното спортсменство, което демонстрира.

След края на мача азербайджанецът лежеше на тепиха, без никакви сили да се изправи, агонизиращ от болка. Това не обягна от погледа на беларусецът, който отложи радостта си, за да помогне на своя съперник и приятел, който е световен шампион и бе фаворит за златото на Европейските игри. Папу вдигна Гасимов и го пренесе извън тепиха, с което си заслужи ръкоплясканията от петте хиляди души в залата.

 

След края на финалния мач азербайджанецът лежеше на тепиха, агонизиращ от болка и без сили да се изправи сам. Белорусинът видя това и вместо да се радва на своята победа, веднага помогна на съперника си, който е световен шампион и бе фаворит за златото и в Баку. Папу вдигна Гасимов и го пренесе извън тепиха, с което си заслужи ръкопляскания от петте хиляди зрители в залата.

"В първия момент просто бях щастлив, че спечелих. Но после видях, че той не стана и разбира се, му помогнах. Исках да му покажа моето уважение. Той се бори много добре във всичките си мачове, беше пълен с енергия и виждах, че иска да спечели много. Просто не искаше да се предаде.", сподели Папу след края на мача 

"Направих го, защото знам колко боли. Губил съм по този начин преди и знам болката.", каза беларусецът по повод постъпката си.

Гасимов получи контузия в десния ахилес и напусна залата в инвалидна количка.

"Познаваме се добре, защото сме се срещали много пъти. На тепиха сме съперници, но след мача, извън тепиха имаме добри отношения. Това е спорт, така че е нормално, че той ми помогна да стана и ме изнесе", сподели азербайджанецът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай