Спортният министър с първи думи. Какви спешни промени ще прави

Като огромна чест и предизвикателство определи поемането на поста Димитър Илиев

Спортният министър с първи думи. Какви спешни промени ще прави | StandartNews.com

Като огромна чест и предизвикателство определи поемането на поста новият министър на младежта и спорта Димитър Илиев.

Смятам да извървя моя път като министър с достойнство и с мисъл за младите и за спортистите. Моята визия за спорта е, че той променя животи. Дава ти ценности и дори и да не станеш добър спортист, ти ставаш добър човек. Един от основните приоритети ще бъде да направим спорта достъпен и да развиваме масовия спорт, каза Илиев в интервю за БНТ.

"За мен е по-важно какво аз ще мога да дам като принос за времето, което съм министър. Никога не съм мечтаел да стана министър. Трудно ми е да говоря като политик. Цялостната политика е нещо, което за мен е трудно. За мен беше истински шок да присъствам два часа в пленарна зала. Хора излизат, говорят неща, които се вижда, че не се верни, нападат се. Разделението до нищо хубаво няма да доведе. Аз имам ресор, той е най-хубавият, защото е за младите хора и спортисти", заяви Димитър Илиев.

Той сподели първите си впечатления от работата си в Министерски съвет.

"Като оптимист, смятам, че това правителство с тези министри, които са страхотни хора, може да изкара пълен мандат", добави Илиев и заяви, че това, което е направил първо като министър е, да се запознае с всички хора, които работят в Министерството на спорта.

"Намерих страхотни хора, с които ще направим добър екип и ще работим позитивно. Има голяма доза професионализъм", обясни новият министър.

"Определено спортът е изваден от социалната сфера като политика последните 30 години. Бюджетът е същият като миналата година, ще има някаква индексация заради инфлацията, но това за което искам да работим тази и следващата година са олимпийските игри. Те са това което ще дадат самочувствието на нацията. Голямата магия на спорта е, че той може да обединява през успехите, които постига. Ключово е младите да развиват потенциала си в максимално добра среда", обясни Димитър Илиев.

Той обясни че федерациите трябва да имат справедливо финансиране, и че работата на ММС е спортистите да бъдат финансово осигурени, за да могат да се подготвят спокойно за Олимпийските игри.

"Парите се разпределят по критерии, най-добре се финансират олимпийските спортове с постижения. Който е работил и е постигнал, ще получава повече. За мен е от значение да се даде на хората да развиват своя потенциал. Искам спортът да се върне в социалната си роля, а не да бъде бизнес", каза Илиев.

"Важно е какво управление има във федерациите. Това, което ние можем да правим е да помагаме финансово и да изискваме как са изразходвани средствата. За мен е важно спортистите да се чувстват сигурни от техните управници", обясни още министърът на спорта и изрази надежда, че в неговия мандат ще имаме нов национален стадион.

Илиев напусна поста на заместник-председател на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" през юли 2022 г., като причина тогава изтъкна, че не е могъл да даде своя принос, по начина по който е искал. По този повод той заяви, че в качеството си на министър в новия кабинет ще работи за бързи промени в пътната безопасност.

"Трябва да излезем със спешни мерки по отношение на пътната безопасност. Има волята, надявам се да можем да направим промените. Още в петък имаме среща с ресорните министри, ще обсъдим възможностите, ще действаме бързо", обеща новият министър на спорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай