Снежният празник на Витоша събра над 2000 софиянци

София - евростолица на спорта с поредна инициатива в планината

Снежният празник на Витоша събра над 2000 софиянци | StandartNews.com

Todor SHABANSKI

Прикачени файлове13:49 ч. (преди 5 часа)

   

до tshabanski

Близод 2000 души се включиха като гости, участници и зрители в третото издание на Зимен семеен празник, организиран от „София – евростолица на спорта“. Многото сняг и слънчевото тихо време направиха спортния фестивал още по-колоритен, весел и незабравим.
Голямата поляна и пистата в местността Офелиите се оказаха притегателен център за многото деца, техните родители и роднини, желаещи да участват в десетките активности и състезания, забавните надпревари, конкурси и викторини. Повечето събития нямаха състезателен характер и при тях най-важното бяха забавата, доброто настроение и емоциите от игрите на сняг, високо в планината сред чистия въздух на природата.
Състезанията бяха открити от Анатоли Илиев, организационният секретар на „София – Европейска столица на спорта“ пожела успех на участниците и поздрави присъстващите с избора им да прекарат този хубав зимен ден в спортни занимания сред красотите на планината и чистия въздух. „Столична община и кметът Йорданка Фандъкова продължават усилията да се предоставят нови и нови възможности на жителите и гостите на града за здравословен и активен начин на живот,“ каза още Анатоли Илиев.

Много бяха желаещите да се включат в състезанието с детски шейни, съобщава sofia2018.bg. Наложи се оформянето на директни елиминации, а шампион стана 4-годишниат Боромир Христов, победил на финала 5-годишната
Ава Русдкова, бронзът остана за Магдалена Милякова, която е само на две годинки. Трасето бе идеално подготвено от домакините от „Мачирски спорт“, а в много от квалификациите се наложи „фотофиниш“ да определи победителите. А най-голямшоу сътвориха бащите, които накрая направиха състезание за най-атрактивно претъркаляне по пистата за шейните.
Ски-слаломът за първи път се организира с времеизмерване и това породи голям интерес към спусканият. Най-добрите от ски-училищата искаха да изпробват умения под зорките погледи на своите инструктори. Шампион при
момчетата е |Георги Петев с 27.26 сек., пред Божидар Марков 28,84, Силвестър Йорданов 29,47 и др. При жените най-бърза бе Карла Бюрдтан с 27,61, пред Наталия Кръстяанов 31,26, Моника Нешева 33,40 и др.

Голямата атракция тази година бяха демонстративните спускания в новоизградената фънзона на Офелиите. Слоуп изпълненията събраха
погледите на присъстващите с атрактивните скокове и екшън преминаванията по препятствията.

За първи път тази година специални гости на феста бяха и 50 представители на клубовете за здраве и дълголетие. Преди да участват във
феста те направиха туристически преход до хижа Боерица. Така и хората от третата възраст се включиха по своеобразен начин в спортния празник на Витоша.

И отново най-весело бе в зоната за направа на фигури. В конкурсът за снежен човек се включиха близо 30 фамилни отбора, журито бе силно затруднено в избора си за победител. Раздадени бяха и утешителни награди за най-атрактивни и добре изваяни фигури.
Сред отличилите призьорите бяха Аспарух Мачирски от „Мачирски спорт“ и Анатоли Илиев, организационен секретар на София – Европейска столица на спорта и член на Управителния борд на ACES Europe.
В програмата на феста отново имаше много и разнообразни състезания, забавни игри и викторини. Организаторите бяха ангажирали специален ди джей, който забавляваше децата докато, за доброто настроение допринесоха магнетичните умения на аниматорите от „Кинетофън“, водени от Петрана Петрова. По традиция на голям интерес се радваха въпросите от викторината за София – Европейска столица на спорта и за Витоша. На голямата поляна се организираха още конкурси за най-добре украсена шейна, за най-атрактивно претъркаляне по пистата, битка със снежни топки, теглене на въже и др. Най-добрите получиха предметни награди, а
най-атрактивните и интересни участници бяха отличени с грамоти за спомен. В крайна сметка всяко от участвалите деца си тръгна с подарък и със спомена от един прекрасно изживян ден сред природата и планината.
Зимен семеен празник е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, като се наслаждават на емоциите, които предоставят природата и планината, допълнени с удоволствието от игрите на снега. Целта е да се мотивират децата да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай